latinica  ћирилица
03/06/2020 |  07:51 | Аутор: СРНА

Почиње регистрација бирача за изборе у Хрватској

У БиХ данас почиње регистрација држављана Хрватске који желе да гласају на бирачким мјестима у дипломатско-конзуларним представништвима те земље у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, Тузли, Ливну и Витезу.
Избори у Хрватској  (Фото:hia.com.hr) -
Избори у Хрватској (Фото:hia.com.hr)

Амбасада Хрватске у БиХ саопштила је да ће регистрација трајати до 24. јуна и позвала хрватске држављане да то учине.

Хрватски држављани који имају пребивалиште у Хрватској морају дипломатско-конзуларном представништву Хрватске у БиХ доставити захтјев за претходну регистрацију бирача са пребивалиштем у Хрватској, док држављани Хрватске који немају пребивалиште у тој земљи и који нису поднијели захтјев за е-личну карту морају дипломатско-конзуларном представништву Хрватске у БиХ доставити захтјев за активну регистрацију бирача који немају пребивалиште у Хрватској, саопштено је из хрватске Амбасаде у БиХ.

По службеној дужности ће бити регистровани хрватски држављани који немају пребивалиште у Хрватској, а поднијели су захтјев за е-личну карту.

У саопштењу се наводи и да хрватски држављани који немају пребивалиште у Хрватској, а нису се активно регистровали и немају е-личну карту са пребивалиштем у БиХ, своје право могу остварити на дан одржавања избора, потврдом коју издаје дипломатско-конзуларно представништво Хрватске у БиХ.

Бирачи који желе да гласају на подручју другог дипломатско-конзуларног представништва, односно у Хрватској, морају поднијети захтјев за промјену мјеста активне регистрације.

Захтјев за претходну и активну регистрацију и захтјев за промјену мјеста регистрације бирачи могу поднијети лично, поштом, факсом или мејлом, најближем дипломатско-конзуларном представништву Хрватске у БиХ или надлежној канцеларији управе у Хрватској, уколико ће на дан избора боравити у тој земљи.

У саопштењу се наводи да захтјеви морају бити лично потписани и достављени уз копију важеће личне карте или пасоша.

У саопштењу је наведено да се захтјеви могу добити у дипломатско-конзуларним представништвима Хрватске у БиХ, те на интернет страници Министарства управе Хрватске /uprava.gov.hr/.

Попуњен захтјев потребно је доставити лично или мејлом на адресу Амбасаде Хрватске у Сарајеву, Улица маршала Тита број 28 или на мејл /crocons.sarajevo@mvep.hr/, у Амбасаду у Бањалуци у Улици Милана Крановића број један, или мејлом /gkrhbanja@mvep.hr/, као и на адресу Амбасаде у Тузли у Улици Казан махала број један или на мејл /gkrhtuzl@mvep.hr/.

Захтјеви се могу предати и на адресу Амбасаде у Ливну у Улици Трг житарница бб или мејлом /KRH.Livno@mvep.hr/, те у Амбасаду у Витезу, Пословни центар број 96 или електронском поштом /krh.vitez@mvep.hr/.

Предсједник Хрватске донио је 20. маја одлуку о расписивању избора за посланике у Хрватски сабор који ће на бирачким мјестима у Хрватској бити одржани 5. јула, док ће на бирачким мјестима у сједиштима дипломатских мисија и конзуларних канцеларија Хрватске у иностранству бити омогућено гласање 4. и 5. јула.