latinica  ћирилица
03/06/2020 |  07:59 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Помен Србима свирепо убијеним у Ледићима код Трнова

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново у данас ће бити обиљежено 28 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила
Ледићи - Фото: РТРС
ЛедићиФото: РТРС

Предсједник Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је раније Срни да су Ледићи симбол страдања Срба у трновској регији и да такав злочин на овим просторима није запамћен на у Другом свјетском рату.

- У овом мјесту побијени су цивили и то само зато што су били друге вјере и друге нације. Најмлађа жртва био је Милун Тешановић који је тада имао само 18 мјесеци. Страдао је заједно са мајком у њеном наручју, бјежећи од крвника предвођених Едхемом Годињаком - нагласио је Тимотија.

Он је додао да се у Суду БиХ води процес против Годињака за злочин у Ледићима, али да сваки дан постаје све огорченији знајући досадашњи рад Суда БиХ.

Убијеним цивилима у 12.00 часова биће служен парастос, послије чега ће делегације породица страдалих и представника локалних власти положити вијенце на спомен-обиљежје.

- Према препоруци Штаба за ванредне ситуације Трнова, овај догађај биће обиљежен са ограниченим бројем посјетилаца, мањим од 50 - рекао је Тимотија.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, која је имала девет чланова, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци. Њему су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Предсједник Удружења грађана "Моје огњиште" из Трнова Славко Васић рекао је раније Срни да су прве жртве тог злочина били његови родитељи, који су на превару и подмукао начин убијени 2. јуна 1992. године у Дејчићима.

- Не знам ко је то учинио, ни која војска је ту била присутна, али тврдим да је најодговорнији био Едхем Годињак, који је био командир Станице полиције. Мислим да је он морао да буде одговоран за цивилно становништво на том подручју - рекао је Васић.

Васић је подсјетио да су мјештани Ледића који су кренули према Трескавици побијени на локалитету Пољице, гдје су их пресреле муслиманске снаге.

Преживио је само дванаестогодишњи Драган Васић, који је рањен лежао међу убијеним и тако успио да се спаси од сигурне смрти.