latinica  ћирилица
03/06/2020 |  09:11 | Аутор: СРНА

Иран досљедан у подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије

Иран ће остати досљедан поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и наставити да је подржава у међународним организацијама, пренио је ирански предсједник Хасан Рохани предсједнику Србије Александру Вучићу у телефонском разговору.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Рохани је позвао Вучића да посјети Иран кад околности то омогуће, што је предсједник Србије са задовољством прихватио, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Ирански предсједник је потврдио опредјељење те земље да развија свестране односе са Србијом и захвалио Вучићу за ангажовање на развоју билатералне сарадње.

Вучић је захвалио Роханију на иницијативи за разговор и истакао да ће Србија развијати сарадњу са Ираном у областима у којима за то постоје реалне могућности и обострани интерес.

Он је нагласио да је Србија искрено захвална Ирану, који своје пријатељство показује принципијелним ставом о непризнавању једнострано проглашене независности Косова, као и подршком о овом питању, упркос великим притисцима.

Вучић је изразио наду да ће обје земље успјешно превазићи актуелну здравствену ситуацију и посветити се испуњавању планова за будућност, као и развоју билатералне сарадње, посебно економске, јер она заостаје за добрим политичким односима.

Као области са великим могућностима за сарадњу, Вучић је издвојио пољопривреду и прехрамбену индустрију, као и различите производне дјелатности, грађевинарство, рударство и енергетику и информационе технологије.

Вучић је изразио саосјећање због жртава вируса корона у Ирану.

Двојица саговорника су изразили наду да ће сузбијање епидемије ове заразне болести ускоро омогућити раније планиране међудржавне контакте и размјену посјета, додаје се у саопштењу.