latinica  ћирилица
03/06/2020 |  11:06 | Аутор: СРНА

Профит "Луфтханзе" умањен за за 2,1 милијарду евра

Њемачки авио-превозник "Луфтханза" саопштио данас да је у првом кварталу претрпио нето губитак профита од 2,1 милијарду евра и да је активиран план реструктурисања након што је од марта компанија приземила већину својих авиона због пандемије вируса корона.
Луфтханза - Фото: ТАНЈУГ
ЛуфтханзаФото: ТАНЈУГ

Компанија се припрема за уручење великог броја отказа иако је са Владом Њемачке склопила споразум о примању помоћи од девет милијарди евра. Очекује се да ће овај договор добити подршку ЕУ.

- У свјетлу спорог опоравка потражње, сада морамо да предузмемо далекосежне мјере реструктурисања да бисмо се супротставили овоме - саопштио је директор компаније Карстен Шпор.

Управа намјерава да значајно умањи трошкове у поређењу са нивоом из времена прије кризе, рекао је Шпор. За сада нема детаља о смањењу броја запослених, пренијела је агенција ДПА.

Да би могла да плаћа зајмове и камате, компанија ће морати да повећа проток готовине у поређењу са периодом прије кризе, изјавио је члан Извршног одбора Торстен Диркс.

У извјештају о кварталном пословању наводи се да је оперативни губитак компаније 1,2 милијарде евра. Укупни приходи "Луфтханзине" групације авио-превозника умањени су за 18 одсто, односно на 6,4 милијарде евра.

Група је у априлу забиљежила пад броја путника за 98,1 одсто, на 241.000, у поређењу са истим мјесецом прошле године.

Близу 700 од 763 авиона ове групације тренутно је приземљено. Управа процјењује да 300 авиона неће летјети ни сљедеће године, а 200 нити 2022. године.