latinica  ћирилица
03/06/2020 |  12:37 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Пашалић: Расте потражња за љековитим биљем

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да је производња и прерада љековитог биља област коју Влада жели да промовише и унаприједи у наредном периоду, јер потражња за овим културама расте и на домаћем и на иностраном тржишту.

- Свјесни смо да се производња љековитог, ароматичног и зачинског биља може организовати у Републици Српској и то не само производња и узгој него и сакупљање самониклог биља широм Српске - рекао је Пашалић новинарима у бањалучком насељу Чесма, приликом посјете произвођачу љековитог биља Недељку Кустурићу.

Пашалић подсјећа да је ресорно министарство ове године дефинисало нове мјере, прије свега када је ријеч о органској производњи љековитог биља.

- Наши проивођачи могу да рачунају на 600 КМ подстицаја по хектару за сваку од култура које гаје на начин који подразумијева органску производњу - наглашава Пашалић.

Он је додао да произвођачи љековитог биља могу да остваре и све оне подстицаје или субвенције коју имају сви други произвођачи, као што је подршка за набавку механизације, за регресирани дизел, за осигурање усјева и слично.

- Циљ данашње посјете јесте да промовишемо једног угледног произвођача, да видимо шта Влада Српске може да уради како би њихова производња била што профитабилнија и како би за себе везали што већи број коопераната, који се баве сакупљањем самониклог биља - напомиње Пашалић.

Према његовим ријечима, уколико се добро организује производња и обезбиједи квалитет, производи се лако могу пласирати како на домаће тако и на инострано тржиште у виду чајева и екстраката уља.

Власник предузећа "Природно биље" Недељко Кустурић истиче да се бави плантажном производњом, откупом самониклог биља, а дјелимично дестилацијом етеричних уља, те прерадом и финалним паковањем.

Кустурић је навео да се само 23 одсто потреба фармацеутске индустрије БиХ задовољава од домаће производње, а да се све остало увози, што је сасвим довољан разлог да се крене у овај посао.

- Могућности извоза су огромне, потребно је само имати квалитетан производ. Ми извозимо десет одсто производње, првенствено камилицу. Извозили су у САД, Мађарску, Њемачку, Енглеску, Италију, Србију, Хрватску и друге земље - рекао је Кустурић.

Он је додао да је "Природно биље" породична фирма са шест стално запослених радника.

- На плантажама производимо десетак култура и сваке године настојимо да уводимо нове. Производимо камилицу на 20 до 30 хектара, менту, матичњак, босиљак, артичоку и друге - каже Кустурић.

Кустурић је напоменуо да има и око 300 коопераната, који сакупљају љековито биље на територији читаве БиХ, те да годишње произведе око 150 тона сушеног биља.