latinica  ћирилица
03/06/2020 |  13:50 | Аутор: СРНА

Вучић: Понешто ће ипак морати да се пита и Србија

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће су се велике силе увијек мијешале у балканске ствари, али да ће за понешто о Косову и Метохији ипак морати да се пита и Србија.
Александар Вучић (фото:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Коментаришући инфомације да еворпски изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак жели да се дијалог настави крајем јуна, као и да ЕУ жели убрзање рјешавање питања Косова и Метохије и да не жели мијењање граница, Вучић је рекао да му се чини да би људи у Србији вољели сами да одлучују о ономе што се њих тиче, а не неко други.

- Лијепо је што су они све то већ одлучили и направили, али на крају и грађани и руководство Србије доносиће одлуке и то као руководство независне и суверене земље - рекао је Вучић новинарима у Новом Пазару.

Он је додао да Србија мора да разговара и са Европљанима, Американцима, Русима Турцима.

- А што се тиче граница.... И на томе им хвала. Ја нисам знао да ће тако оштро, снажно и жестоко да подрже интегритет Србије. Хвала им на томе. Колико су се они правили наивни, толико можемо и ми да се правимо наредних сто година - истакао је Вучић.

Он је додао да "само није сигуран да је то свима у интересу", те да је због тога предлагао компромисно рјешење, али да види да "они нису спремни да говоре било шта о озбиљним компромисима".

- Ми ћемо да разговарамо, баш да видимо шта су приједлози и на чему заснивају тај свој оптимизам. Ја до сада никакав приједлог нисам добио - рекао је Вучић.

Он је истакао да се зна који услови се морају испунити прије наставка дијалога, који су цивилизацијски услови, односно да не постоје никакве таксе, ни ограничења за слободан проток робе, услуга, капитала и људи.

- Када то ураде, ја сам спреман увијек /да разговарам/ - рекао је Вучић.

Он је додао да није случајно у једном свом говору рекао "Балкан балканским народима", за којег сматра да ће се цитирати у УН.

Вучић је рекао да се само осмијехне када му неки други кажу унапријед шта може, шта не може, по којим правилима, те да се тада угризе за језик и прећути и каже - ви свој посао, ми ћемо свој.

Коментаришући такозване мјере реципроцитета према роби из Србије приштинске одлазеће владе, предвођене Аљбином Куртијем, Вучић је рекао да је сумануто то што Приштина ради и сваког дана измисли нешто ново, али да ће да види шта ће да уради нова приштинска влада и да ли ће те мјере да повуче.

- Не разумијем како замишљају живот у 21. вијеку у којем немате слободан проток робе, услуга, људи и капитала - рекао је Вучић, напомињући да су приштинске мјере осудили и Американци и Европљани и Руси и сви.

Он је додао да Србија на тим мјерама дневно губи око милион евра, али да губе и косовски Албанци јер чекају не само српску сировину, него и готове производе, и тиме тргују, навикнути су на производе из централне Србије.

Вучић није желио да одговара на изјаву црногорског министра спољних послова Срђана Дармановића да власти у Србији дижу тензије.