X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/06/2020 |  14:02 ⇒ 14:18 | Извор: СРНА

Поповић: Жељезнице у фази организационог реструктурисања

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је данас у Добоју да су "Жељезнице Републике Српске" у фази организационог реструктурисања током које треба доћи до најповољнијег концепта да би биле самоодрживи привредни субјекат.
Добој - министар Поповић са представницима Жељезница - Фото: СРНА
Добој - министар Поповић са представницима ЖељезницаФото: СРНА

Поповић је рекао да ће се на крају знати да ли ће то бити холдинг или неки други облик, али неће проћи без сагласности министарства нити мимо модела који ће се постићи на заједничкој радној групи консултаната, Свјетске банке, Управе "Жељезница" и синдиката.

Након састанка са члановима Управе и репрезентативних синдиката "Жељезница", Поповић је рекао новинарима да се, у складу са европским директивама, тражи раздвајање послова операција и инфраструктуре.

- То је оно што се тражи већ годинама, деценијама, и сводити то на ниво подјела, на ниво организовања више предузећа, јесте спекулација - изјавио је Поповић.

Он је поручио да ће се сасвим сигурно доћи до задовољавајућег облика организовања "Жељезница" и да се не искључује могућност преписивања одређених већ постојећих модела који одговарају концепту у којем треба да послују "Жељезнице" и да буду одржив привредни субјекат.

- То је оно што је спорно. Не мислим да је највећи проблем чак ни у овој фази како ћемо доћи до планираног броја радника. То је посао који мора завршити Управа предузећа у сарадњи са синдикатом. Надомак смо тог циља - изјавио је Поповић.

Он је рекао да "Жељезнице" тренутно више оптерећују професионалне компетенције на одређеним позицијама, односно диспропорција онога што је неопходно да би систем функционисао и професионалне компетенције запослених.

Поповић је навео да је садашња Управа остварила један другачији вид комуникације са синдикатима и поручио да је сигуран да ће то донијети рјешење, јер свако рјешење које донесе сама Управа или евентуално синдикати кроз класичне облике синдикалне борбе у принципу су радикалне и нису добре.

Поповић је поручио да се разговаром мора доћи до најбољег рјешења.

Он је указао да систематизација годинама функционише на бази два документа и да се примјењују по потреби један, а по потреби други, што се мора превазићи.

- Надам се да ће такви проблеми убудуће бити прошлост - изјавио је Поповић и додао да је на данашњем састанку са Управом било ријечи о пословној политици, реализацији планских активности и текућим проблемима, а са синдикатима доминирале су теме око израде правилника о систематизацији, колективног уговора и процеса реструктурисања.