latinica  ћирилица
03/06/2020 |  14:36 | Аутор: sputniknews.com

Суд: "За дом спремни" у Томпсоновој пјесми није прекршај

Високи прекршајни суд у Загребу данас је на општој сједници свих судија одлучио да поклич "За дом спремни" на почетку пјесме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона није прекршај против јавног реда и мира.
Загреб - Фото: ТАНЈУГ
ЗагребФото: ТАНЈУГ

На сједницу су биле позване судије свих одјељења тог суда, а одазвало их се 19, како незванично сазнаје загребачки Јутарњи лист.

Од 19 присутних судија чак њих 14 је гласало за став да је тај поклич на почетку Томпсонове пјесме допуштен, четворо је заузело став да је јавна употреба тог поклича увијек и у свим околностима, па и у Томпсоновом случају противзаконита и представља прекршај, док је један судија остао уздржан, наводи лист.

Тако је више од двије трећине судија Високог прекршајног суда потврдило контроверзну пресуду коју је у новембру прошле године донијело вијеће тог суда којим предсједава Анђа Ћорлука, а чланице су Ивана Машић и Мирјана Маргетић.

Пресуда у случају Томпсон супротна је низу правоснажних пресуда које је од 2015. до новембра прошле године донио Високи прекршајни суд, у којима су прекршајно кажњавани они који су јавно узвикивали или истицали тај поклич, указује Јутарњи лист.

Као примјер је наведено да је у јуну прошле године Високи прекршајни суд новчано казнио макарског пјевача Мариа Росу, управо збога узвикивања поклича "За дом спремни" на почетку извођења пјесме "Бојна Чавоглава" на концерту у Макарској.