latinica  ћирилица
03/06/2020 |  14:55 ⇒ 15:13 | Аутор: СРНА

Шеранић: Ускоро опрема и апарат за типизацију ткива

Министар здравља и социјалне заштите Република Српска Ален Шеранић изјавио је данас да би Српска ускоро требало да набави опрему и апарат за типизацију ткива.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Шеранић је рекао да су уз апарат за типизацију ткива неопходне различите врсте сепаратора за ту активност, те да су се у Српској сада и стекли услови за ове активности.

- Ми смо стекли сада услове, што се тиче самог Завода за трансфузију који је својом реорганизацијом унутар Бањалуке, измјештањем одређених капацитета према Клиничком центру. Оспособљен је одговарајући простор, а имамо и кадар који је ту спреман - рекао је Шеранић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је нагласио да је овај пројекат кандидован путем програма инвестиција Владе Републике Српске, односно набавка те опреме за ову годину.

Говорећи о пацијентима у Републици Српској којима је потребна трансплантација, Шеранић је рекао да је у јануару био финализован нацрт споразума са Италијом о слању у ту земљу на трансплантацију.

Он је појаснио да је италијанско Министарство здравља инсистирало на овом акту, како би се систематски и организовано приступило овом проблему.

- Надам се да ћемо то сада иницирати, али ће то зависити од Италије, узимајући у обзир њехову тренутну ситуацију у вези са вирусом корона - рекао је Шеранић, те изразио наду да ће и то бити ријешено.

Када је ријеч о регистру донатора у Републици Српској и других активности у вези са законом о трансплантацији људских ткива, ћелија и органа, он је рекао да је Министраство здравља и социјалне заштите покренуло рјешавање тог питања, односно да активно ради на томе.

- Унутар Министарства смо се реорганизовали. Направили смо Одсјек за трансплантацију и биомедицину, што је један од неопходних услова да би се на једном мјесту могли пратити и примати подаци, те организовати све то. Имамо акциони план који смо развили. У јануару смо кренули са свим тим како бисмо то привели крају у смислу да завршимо све предуслове да бисмо грађанима Републике Српске омогућили те активности - рекао је Шеранић.