latinica  ћирилица
03/06/2020 |  15:21 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Шеранић: Проширење Дома за старе за 70 до 90 мјеста

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће ресорно министарство подржати проширење капацитета Дома за старија лица у Источном Сарајеву за 70 до 90 корисничких мјеста.
Источно Сарајево: Шеранић - Фото: СРНА
Источно Сарајево: ШеранићФото: СРНА

- Што се тиче тог проширења, заједнички ћемо радити на том будућем пројекту, што ће бити новина за Источно Сарајево, али и за саму установу - рекао Шеранић након разговора са директором Дома за старија лица Миљаном Сладојем.

Према његовим ријечима, проширење ће зависити од тога да ли ће то бити за кориснике који су непокретни и којима треба другачији начин његе или ће то бити покретни корисници који могу да брину о себи.

Говорећи о организацији Дома у вријеме епидемије вируса корона, Шеранић је навео да се овај, као и други домови у Републици Српској, добро организовао.

Он је подсјетио да су домови за старија лица републичке установе, чији је оснивач Влада Републике Српске, тако да је током епидемије Министарство здравља и социјалне заптите Српске било у директној комуникацији са свима њима, те додао да је у Српској било систематско тестирање на вирус корона лица која раде у тим домовима.

Сладоје је рекао да се нико од корисника Дома за старија лица у Источном Сарајеву није заразио вирусом корона, захваљујући поштовању свих мјера које су донијеле надлежне институције у Републици Српској.

Он је захвалио Влади Републике Српске и ресорном министру за подршку коју су пружили овој установи током епидемије вируса корона, те додао да се Дом у овом периоду организовао у складу са својим могућностима, али и препорукама надлежних у Српској.

Када је ријеч о проширењу ове установе, Сладоје је рекао да је тренутно у фази израда пројектне документације, која би ускоро требала да буде готова.

- Почетни дио посла, односно почетак изградње, финансираћемо сами, након чега ће се у пројекат укључити Министарство како би се до краја привела изградња, опремање и све оно што теба да би се он и реализовао - истакао је Сладоје.

Он је нагласио да је ријеч о значајном пројекту за старија лица на подручју Сарајевско-романијске регије, те додао да је велика потражња за смјештајем.

- Овим пројектом, не само да ћемо повећати капацитет, већ ћемо и значајно унаприједити услугу коју пружамо - рекао је Сладоје и појаснио да ће на тај начин бити растерећен постојећи објекат, односно корисници ће добити већи комодитет.

Према његовим ријечима, тиме ће се указати потреба и за запошљавањем новог стручног кадра, а самим тим и заокружена услуга старим лицима - да достојанствено живе у овој установи.

У Дому за старија лица у Источном Сарајеву тренутно је смјештено 137 лица, а његов капацитет је 141.