X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/06/2020 |  16:03 ⇒ 18:26 | Извор: СРНА

Средства ММФ-а распоређена ентитетима и Брчко дистрикту

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изјавио је Срни да су средства од око 330 милиона евра кредита ММФ-а намијењених за повећане потребе здравственог сектора и финансирање мјера економске стабилизације уплаћена на подрачуне министарстава финансија Републике Српске и Федерације БиХ, те Брчко дистрикта, у омјеру који је раније договорен.
Централна банка БиХ - Фото: РТРС
Централна банка БиХФото: РТРС

Он је рекао да су средства уплаћена на рачуне банака по инструкцијама надлежних министарстава и да тим средствима Република Српска, Федерација БиХ и Брчко дистрикт могу да располажу.

- Коначно је цијела ова прича у вези са средствима ММФ-а завршена и као човјеку ми је драго да је до тога дошло, јер ниједној банци, па ни Централној банци, није у интересу да средства стоје на рачуну - рекао је Софтић.

Савјет министара јуче је једногласно донио одлуку о распоређивању средстава Инструмента за брзо финансирање од Међународног монетарног фонда.

Овом одлуком, коју је предложило Министарство финансија и трезора у Савјету министара, утврђује се распоред повучених средстава Инструмента за брзо финансирање од ММФ-а у укупном износу од 265,2 милиона специјалних права вучења противвриједности КМ, према важећем курсу на дан повлачења средстава, што износи око 330 милиона евра.

Средства су распоређена по основу Инструкције о алокацији средстава Министарства финансија и трезора БиХ и то 61,5 одсто за ФБиХ са својих 10 кантона, 37,5 одсто за Републику Српску и један одсто за Брчко дистрикт.

Отплату дуга врше ентитети и Брчко дистрикт у складу са законским прописима којима је регулисано измирење обавеза према међународним финансијским институцијама према утврђеним отплатним плановима.

Тренутна каматна стопа је на бази 1,05 одсто уз грејс период од 39 мјесеци. Кредит се враћа у осам кварталних ануитета.