latinica  ћирилица
03/06/2020 |  17:23 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Додик: Кандидат за министра безбједности мора испунити законске услове

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ова странка неће подржати новог кандидата за министра безбједности у Савјету министара из СДА ако не буде испуњавао законске и друге обавезе и услове.

- Услов је да кандидат испуни законске и друге обавезе и сачекаћемо да видимо да ли ће проћи те провјере - изјавио је Додик новинарима у Бањалуци, након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је рекао да Фахрудин Радончић није био препрека да се изабере нови директор Агенције за истраге и заштиту БиХ, већ бошњачка политика коју предводи СДА.

Додик је нагласио да би било логично да се избором новог министра безбједности у Савјету министара дође у позицију да се именује и директор Сипе и директор Регулаторне агенције за комуникације, јер је проведена сва процедура за те позиције.

Додик је рекао да СНСД не жели да дестабилизује Савјет министара и то не чини и нагласио да је Савјет министара јуче одрадио један добар посао без обзира на ишчекивања и на штете које је имала Република Српска.

- Сада имамо прилику да слободно располажемо средствима од ММФ-а. Није то само тај износ, већ је ријеч о везаним средствима која долазе од других кредитора, па чак и донатора гдје је услов био да се ангажују средства од ММФ-а како би могло даље да се крене -  појаснио је Додик.

Он је изразио очекивање да ће Република Српдска до септембра прикупити око 250 милиона евра, што би био довољан новац да се парира свим трошковима који су били на јавним рачунима у вези са пандемијом вируса корона.

- То није довољно да се санирају све штете које смо имали у друштву, предузећима и на другим мјестима, али ће бити од великог значаја. Мјере Републике Српске су познате и оне се проводе - истакао је лидер СНСД-а.

Додик је позвао послодавце чији радници нису радили да коначно доставе спискове да би могле да буду исплаћена плате и доприноси за април, те нагласио да ће бити плаћени и доприноси за мај за оне послодавце који су отежано радили.

Предсједник СНСД-а је подсјетио да је одлука Владе Републике Српске била да се тај износ плаћа на рачуне радника, а не на рачуне предузећа јер је постојала бојазан да би тај новац могао отићи у неке друге намјене јер су због објектовних околности нека предузећа била блокирана.

Он је рекао да нема ниједног радника и предузећа чији је захтјев доспио а да није обрађен и све плаћено, те да новац постоји и за остале раднике.