latinica  ћирилица
03/06/2020 |  18:45 | Аутор: СРНА

Управни одбор ПИК-а поздравио расподјелу средстава ММФ-а

Политички директори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира поздравили су одлуку Савјета министара о расподјели зајма од 330 милиона евра Међународног монетарног фонда у складу са постојећим договором.
ПИК - Фото: РТРС
ПИКФото: РТРС

- Управни одбор ПИК-а позива на транспарентност и одговорност приликом трошења јавних средстава и међународне помоћи у сваком моменту, а посебно током кризе. Од суштинског је значаја да се координишу активности с надлежним органима на нивоу БиХ, како би се међународна помоћ доставила на адекватан и ефикасан начин - саопштено је данас из ОХР-а након дводневне сједнице ПИК-а.

Политички директори земаља чланица Управног одбора ПИК-а изразили су забринут због извјештаја о сумњивим набавкама током трајања пандемије у износима од неколико милиона КМ, наводећи да се то односи и на трошење јавних средстава пореских обвезника, као и на трошење средстава из зајмова и грантова међународне заједнице.

У саопштењу се наводи да Управни одбор ПИК-а позива органе власти на нивоу БиХ да усвоје измјене и допуне Закона о јавним набавкама које имају за циљ боље усклађивање са правном тековином ЕУ и да усвоје мјере препоручене у Стратегији за развој система јавних набавки за период од 2016. до 2020. године.

Управни одбор ПИК-а поздравио је напоре власти на свим нивоима у борби против пандемије ковид-19, који су допринијели спречавању ширења заразе и минимизирању броја смртних случајева, истичући да је стављањем по страни актуелне политичке несугласице, функционисање институција задужених за доношење одлука на нивоу БиХ имало кључну улогу у тој борби, наводи се у саопштењу.

На сједници Управног одбора ПИК-а поздрављено је укидање ванредног стања у ентитетима и Брчко дистрикту и враћање влада и скупштина радним активностима у складу с уобичајеним процедурама.

Политички директори земаља чланица Управног одбора ПИК-а поздравили су и иницијативу Предсједништва БиХ да предводи реформе с циљем испуњавања 14 кључних приоритета из мишљења Европске комисије, те су изразили захвалност Колегијуму за европске интеграције у погледу вођења ове иницијативе ка њеној реализацији.

Управни одбор ПИК-а позвао је политичке и институционалне лидере да без одгађања припреме методологију Програма интегрисања БиХ у ЕУ, именују Владу Федерације БиХ, као и владе Херцеговачко-неретванског кантона и Ливањског кантона, те да припреме и спроведу локалне изборе у цијелој земљи, обезбјеђујући и њихово спровођење на слободан, поштен и безбједан начин у складу са европским стандардима.

Са сједнице је поручено и да се без одгађања спроведе одлука у предмету "Сејдић и Финци", као и с тим повезане одлуке Европског суда за људска права, што је, навели су, и даље неиспуњена обавеза након више од десет година, те да се ојача сарадња између свих нивоа власти у БиХ и обезбиједе одговарајућа средства за руковођење миграцијама.

Управни одбор ПИК-а позвао је органе власти БиХ да спроведу потребне реформе које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су, како је речено, дио програма ЕУ интерграција.

Политички директори земаља чланица Управног одбора ПИК-а нагласили су да су реформе у области правосуђа основни приоритет и изразили опредијељеност међународне заједнице да помогне органима власти БиХ у тим настојањима.

У саопштењу се наводи да Управни одбор ПИК-а позива политичке странке које имају своје представнике у парламенту БиХ да покажу опредијељеност за спровођење реформе правосуђа, укључујући и активности Истражне комисије Представничког дома БиХ за процјену стања у правосуђу БиХ.

На сједници је примљена к знању потреба да се изврши реформа Високог судског и тужилачког савјета БиХ, те су позвани сви органи власти да што прије обезбиједе доношење измјена и допуна Закона о ВСТС-у.

Управни одбор ПИК-а апеловао је на власти БиХ да што прије усвоје буџет БиХ за ову годину како би се омогућило несметано функционисање институција на нивоу БиХ, укључујући и Централне изборне комисије, као и обављање њихових уставних и правних надлежности.

Након презентације о ситуацији у Мостару који је осам година без Градског вијећа, Управни одбор ПИК-а је позвао политичке актере да хитно спроведу одговарајуће одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права у вези са локалним изборима у том граду.

Политички актери су позвани и да пронађу прихватљив договор у оквиру рока који је утврдио Европски суд, те да обезбиједе да се ове године у Мостару одрже слободни и демократски избори први пут након 2008. године, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је Управни одбор ПИК-а подсјетио све стране на обавезу да у потпуности поштују Дејтонски мировни споразум, све његове анексе и одлуке високог представника, те потврдио своје неупитно опредјељење за територијални интегритет и темељну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета.

Управни одбор ПИК-а је, наводи се у саопштењу, подсјетио власти у БиХ да је Устав БиХ саставни дио Дејтонског споразума и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне, обавезујуће и да се морају спроводити.

У саопштењу је наведено и да је Управни одбор поновио да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за обезбјеђење спровођења Дејтонског мировног споразума, те нагласио потребу за пуним спровођењем програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање Канцеларије високог представника.

На сједници је поздрављено успостављање социо-економске радне групе.

- Управни одбор ПИК-а, осуђује континуиране пријетње органа власти Републике Српске да ће се повући из државних институција и блокирати процесе доношења одлука на нивоу БиХ, те у том смислу изражава своју пуну подршку раду Уставног суда БиХ и његових судија - наводи се у саопштењу.

Политички директори земаља чланица Управног одбора ПИК-а поручили су да сви ратни злочини и злочини против човјечности почињени за вријеме трајања сукоба у БиХ током деведесетих година не смију бити заборављени и да сви одговорни морају бити изведени пред лице правде, те позивају политичке лидере и изабране званичнике да учине све што је у њиховој моћи како би сјећања на догађаје и жртве била уприличена на достојанствен начин.

Политички директори Управног одбора ПИК-а састали су се јуче и данас путем видео-линка, а сљедећи састанак је најављен за 1. и 2. децембар.