latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:50 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Због Трговске горе, ако треба, БиХ иде и до Стразбура (ВИДЕО)

БиХ ће за рјешење питања Трговске горе, ако треба, ићи и до Стразбура, поручено је са првог састанка Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе. Формиран је експертски тим са представницима ентитетских и бх. институција, и стручњака из неопходних области, а биће формиран и правни тим. Консензус о овом питању постоји на свим нивоима власти у БиХ, поручено је са првог састанка Кординационог тијела у Бањалуци.
Сједница Координационог тима БиХ о Трговској гори - Фото: РТРС
Сједница Координационог тима БиХ о Трговској гориФото: РТРС

Експертски тим чини 21 члан - професори, представници ентитетских министарстава и надлежних агенција, Клуба зелених, Општине Нови Град и Владе Унско-санског кантона. Приједлог одлуке на усвајање Савјету министара доставиће министар Сташа Кошарац који ће упутити и апел министарки спољних послова БиХ да покрене дипломатске активности са Хрватском.

- Паралелно смо разговарали о конституисању правног тима и у наредна два дана ћемо организовати видео конференцију и дефинисати структуру. Приједлог ће бити достављен за 10-15 дана Савјету министара  - рекао је Кошарац након сједнице Координационог тијела БиХ.

Министарка Сребренка Голић каже да је, према посљедњим сазнањима, хрватски фонд који се бави овим питањем поништио расписани јавни позив за израду студија утицаја на животну. Уколико се одлуче за студије, истиче Голићева, морају обавијестити погођену страну БиХ. У супротном, тиме ће се бавити међународни судови у Стразбуру.

- Уколико Хрватска жели да изради студију, онда мора обавијестити БиХ. Незамисливо је да одлагалиште буде у близини заштићених подручја. Период правне битке тек предстоји уколико Хрватска не одустане од Трговске горе - рекла је Голићева.

Начелник Општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да је конференција из марта прошле године, коју је организовао Зелени клуб, била прекретница и да је тада схваћено да ово није само проблем Новог Града већ цијеле БиХ.

- Први пут се ради систематично. Али Хрватска неће одустати јер имају мало времена с обизорм да у постојећем складишту имају простора за одлагање до 2023. године - нагласио је Дрљача.

Кошарац додаје да институције БиХ ништа нису урадиле када је ријеч о овом проблему, али да се то промијенило откако је преузео министарство. Имао је састанке са свим представницима институција, министарстава, а у Бриселу је обавијестио и Генерални директорат за енергију о овом проблему