latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:59 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Шеранић у И. Сарајеву: Одлична организације рада Болнице "Србија" (ВИДЕО)

Република Српска ушла је у много бољи период када је ријеч о епидемији корона вируса, што потврђују и подаци о онима који се лијече у болницама и броју заражених на дневном нивоу, изјавио је министар здравља Ален Шеранић. Подсјетио је да постоје јасна упутства за престанак ванредне ситуације, сходно епидемиолошкој слици и да је за такву врсту препоруке задужен Институт за јавно здравство. Шеранић је данас посјетио Болницу "Србија" и Дом за старија лица у Источном Сарајеву.
Шеранић у Сарајеву - Фото: РТРС
Шеранић у СарајевуФото: РТРС

У Болници "Србија" која уз подршку са републичког нивоа од почетка епидемије предузима све прописане мјере и препоруке тренутно је на лијечењу једно лице код којег је потврђен вирус корона. Након првог негативног, очекује се резултат и другог теста, што ће, ако буде негативан, значити да се и то лице опоравило.

- У самој Болници "Србија" је узето 308 брисева. Имали смо 15 особа које су заражене и које су хоспитализоване у нашој установи. Оно што је битно истаћи је да сви медицински радници који су радили и са обољелима у овој установи били негативни - истакао је директор ове болнице Небојша Шешлија.

Ресорни министар оцијенио је као одличну организацију рада болнице и одговор њених здравствених радника на епидемију. Уз актуелне пројекте, као што је реконструкција објекта Бањалука, будућег центра за трансфузију и сагледавање стања опреме и медицинских средстава разговарано је и о будућим активностима.

Шеранић је рекао да је са руководством Болнице данас разговарао и о организацији ове здравствене установе у октобру, када би могло да дође до новог таласа вируса корона и када се дешавају учесталије респираторне инфекције.

Задовољан је Шеранић и организацијом рада у Дому за старија лица у Источном Сарајеву, гдје су уз стриктно поштовање свих мјера успјели да заштите кориснике. Уз досадашњу, подршка министарства стићи ће и за пројекат проширења капацитета ове установе, за 70 до 90 корисничких мјеста. Који ће то бити корисници, да ли непокретни или покретни који могу сами о себи да се брину, одлучиће касније, каже Шеранић.

У Дому истичу да су већ у фази израде пројектне документације која би ускоро требало да буде готова, те да ће овај пројект значити и унапређење нивоа услуге која се пружа корисницима.

- Самим повећањем капацитета у новом објекту планирамо и да растеретимо постојећи објекат, да направимо још већу комоцију нашим корисницима, боље услуге, и да запослимо нове стручне људе - рекао је директор Дома Миљан Сладоје.

Тренутни капацитет Дома је 140 мјеста, а потражња за смјештајем велика, каже Сладоје који је истакао да је за вријеме епидемије короне био обустављен пријем нових корисника.