latinica  ћирилица
03/06/2020 |  21:17 ⇒ 04/06/2020 | 09:05 | Аутор: СРНА

Вишковић: Усвајамо уредбу за проширење помоћи привреди

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће на сутрашњој сједници Владе бити усвојена уредба како би исплатом помоћи били обухваћени и привредни субјекти који су претрпјели штету, а није им био забрањен рад одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, него нису могли да извезу своју робу и производе или нису могли да добију сировину из иностранства.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ови привредни субјекти ће добити помоћ која ће бити пропорционална паду њихових прихода у априлу ове у односу на исти мјесец 2019. године - нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, на тај начин је проширена помоћ привреди која је исказана кроз исплату плата и уплату пореза и доприноса за раднике привредних субјеката којима је одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације био забрањен рад.

- Само у априлу бисмо требали исплатити најнижу плату плус порезе и доприносе за око 40.000 радника којима је био забрањен рад. Ми смо то проширили и процјена је да ће за април подршком бити обухваћено близу 70.000 радника. За април смо за једну и другу намјену планирали око 55 милиона КМ. Када саберемо само издвајања за порезе и доприносе и најнижу плату радника за март, април и мај то је око 120 милиона КМ - рекао је Вишковић за Алтернативну телевизију.

Наводећи да је привредни пад евидентан у читавом свијету, Вишковић је истакао да Српска као мала економија зависи, прије свега, од европске економије.

- Брзина нашег опоравка неће зависити само од наших мјера и резултата, него ће бити умногоме везана и за оно што раде земље у окружењу, а посебно наши најзначајнији спољнотрговински партнери Србија, Италија, Њемачка, Аустрија, Словенија, Хрватска... Што се они прије опораве, то је већа шанса и за наш опоравак - оцијенио је премијер Српске.

Он је додао да су Влада и Републички штаб за ванредне ситуације у протекла скоро три мјесеца предузели низ мјера које су већ скоро свима познате.

- Све то радимо у сарадњи са Савезом синдиката, Привредном комором и Унијом удружења послодаваца и ко год испуњава услове за помоћ неће бити оштећен. Још једном позивам привредне субјекте у Српској који још нису поднијели захтјев за исплату плата, пореза и доприноса за април да то учине у наредних неколико дана, како би Влада Српске измирила те обавезе за које већ има обезбијеђен новац - каже Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске изјавио је да је Влада прије него што су одобрена средства Међународног монетарног фонда /ММФ/ реалном и здравственом сектору у протекла три мјесеца дала готово 250 милиона КМ, иако су многи критичари говорили да су Српској празни фондови и да се мора задуживати.

Вишковић је оцијенио да су средства од кредита ММФ-а могла бити уплаћена на рачун Српске и прије мјесец дана, али да је то било блокирано због трвљења између бошњачког и хрватског корпуса.

- Да није било епидемије, 2020. година је у финансијском смислу могла бити једна од најбољих од постојања Републике Српске. Али, нећемо кукати, десило се шта се десило, наше је да радимо и да нађемо најбоља рјешења да из овога изађемо што прије и да опоравимо привреду - каже Вишковић.

Посљедњи извјештај који је добио од Завода за запошљавање Републике Српске, додао је он, показује да је у Српској од 15. марта до јуче без посла остало 4.800 радника.

- Од тога је њих више од 2.500 било запослено на одређено вријеме. У истом периоду је било 3.100 новозапослених радника. Ако посматрамо само раднике на неодређено вријеме, онда је мањи број радника остао без посла него што је новозапослених. Томе су допринијеле наше мјере и све оно што смо радили. Према доступним информацијама, у Федерацији БиХ је у овом периоду без посла остало више од 30.000 радника - навео је Вишковић.

Вишковић: Радили смо часно и поштено, критикују нас нерадници

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су представници власти у Српској за вријеме епидемије вируса корона радили у складу са законским прописима, часно и поштено, а да највише критика долази од оних који најмање раде и који су се скривали за вријеме епидемије.

- Резултати институција Српске су видљиви ако ћемо говорити поштено и реално, а не као неки који нису ништа урадили током епидемије него су негдје били сакривени, али данас све знају. Спасили смо здравствени систем и здравље људи јер смо имали довољно заштитне опреме и здравствених капацитета. Захваљујем здравственим радницима и грађанима који су поштовањем мјера допринијели да кроз епидемију прођемо са што је могуће мање проблема - истакао је Вишковић.

Он је нагласио да опозиције може да напада власт, али да ће грађани донијети коначан суд.

- Грађани знају шта и како радимо и једино у што вјерујем је суд јавности која на изборима каже коме даје повјерење. Није сва памет изаћи и критиковати. Највише критикују они који најмање раде. Честити домаћини који стварају и доприносе могу указати на неке ствари, али од тих људи ћете чути мало критика - рекао је Вишковић за АТВ.

Он је додао да људи који ништа у животу нису направили, немају ништа иза себе и не могу показати ниједан објекат који су изградили за вријеме своје владавине, мисле да све знају и све критикују.

Премијер Српске је нагласио да не може ни да замисли да је неко у ситуацији каква је била током епидемије помислио да се окористи.

- Да поново дођем у исту позицију поново бих доносио тешке одлуке и био спреман да неким критичарима послије одговарам. Тада није било избора, било је само питање да нешто имате или немате - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је одлука о затварању школа, факултета и вртића била на удару критичара који су тврдили да је година изгубљена за образовање.

- Погледајте гдје смо данас. Ако имамо нешто добро из ове епидемије, то је да смо врло брзо путем нашег Педагошког завода и уз помоћ Јавног сервиса омогућили онлајн наставу. Данас Српска прима похвале за то што је урађено. Нема тих критичара да говоре о настави на даљину коју приводимо крају у складу са процедурама. Донијели смо уредбе са законском снагом које су све дефинисале и врло брзо ћемо законски регулисати да могућност извођења наставе на тај начин постоји и убудуће - навео је Вишковић.

Он је нагласио да је епидемија још једном показала да је Република Српска највећи бенефит који имамо.

- Да нисмо имали Српску не знам како би прошли кроз ово. Не желим се бавити туђим двориштем, али видјели смо да су Херцеговачко-неретвански кантон и болница у Мостару били у огромним проблемима, а да није показана брига из Сарајева за те људе. Шта би се десило да немамо Српску, па да у Бањалуци чекамо да из Сарајева добијемо маске, одијела, респираторе и све друго што је било неопходно - упитао је Вишковић.

Он је нагласио да је опредјељење Републичког штаба за ванредне ситуације да се сви у Српској понашају одговорно као и на почетку епидемије и да грађани слушају савјете струке.

- Струка ће нам рећи које од мјера ће остати и у наредном периоду. Оно што је у овом тренутку непознаница јесте да ли ће се и у којем обиму вирус вратити на јесен. Ми предузимамо мјере да будемо спремни за сваки сценарио - истакао је предсједник Владе Српске.

Подсјетивши да је Влада у протекла три мјесеца у виду олакшица и субвенција значајно интервенисала у разним областима као што су привреда, пољопривреда, туризам и друге области, Вишковић је поручио да ће тако наставити и у наредном периоду.

- Субјекти у области туризма и угоститељства су забраном кретања лица претрпјели велику штету. Да би смо им помогли донијели смо одлуку да ваучерима у износу од 100 КМ подстакнемо грађане Српске да проведу неколико дана одмора на некој од наших туристичких дестинација. Већ видим да хотелијери, бање, туристичке организације и локалне заједнице нуде и своје олакшице и бенефите грађанима - навео је Вишковић.