latinica  ћирилица
04/06/2020 |  09:08 | Аутор: Б92

Катаи пред отказом у ЛА Галаксију

Александар Катаи, српски фудбалер који игра за Лос Анђелес Галакси, нашао се у великом проблему због расистичких испада супруге Тее Катаи.
Александар Катаи (Фото: StarSoprt / B92.net) -
Александар Катаи (Фото: StarSoprt / B92.net)

Америку потреса највећа грађанска криза у 21. вијеку с обзиром да се сваки дан на улицама градова одвијају бурни протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Људи због тога протестују у готово свим градовима и траже да се промијени опхођење према Афроамериканцима. Ипак, протести су далеко од мирних, протестанти пљачкају продавнице, ломе излоге и свакодневно се сукобљавају са органима реда.

То је на друштвеним мрежама прокоментарисала супруга Катаија која је написала "ма побиј го**а", "најк патике су важне" (алудиравши на то да људи краду најк патике), "стока одвратна пали цркве"...

Због тога су се огласили Катаи и ЛА Галакси.

- Објаве моје супруге на друштвеним мрежама су неприхватљиве. Не дијелим те погледе на свијет и не толерише се то у мојој породици. Расизам, дјелимично против тамнопуте заједнице, није само преовладавајућа у Европи и САД, већ широм свијета. Оштро осуђујем надмоћ, расизам и насиље против друге боје коже, животи тамнопутих су битни - рекао је Катаи и додао:

- Ово је грешка моје породице и преузимам потпуну одговорност, побринућу се да моја породица и ја предузмемо све битне кораке да научимо, разумијемо, слушамо и подржимо тамнопуту заједницу. Разумијем и да ће бити потребно времена да заслужим опет подршку људи Лос Анђелеса. Спреман сам да уложим неопходан рад и напор да научим из ових грешака и будем бољи савезник и заступник у борби за једнакост. Жао ми је због бола који је нанесен породици Лос Анђелес Галаксија и свима који се боре против расизма.

Саопштење ЛА Галаксија гласи:

- Раније у току дана сазнали смо за серије расистичких увреда Тее Катаи на друштвеним мрежама. ЛА Галакси осуђује овакве објаве и одмах је затражио да се уклоне. ЛА Галакси је против расизма и одржаћемо састанак са Александом у четвртак како бисмо видјели шта ћемо даље.

Некадашњи фудбалер Црвене звезде могао би да напусти Лос Анђелес.