latinica  ћирилица
04/06/2020 |  10:31 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд неће признати тзв. Косово због "шарених лажа" о чланству у ЕУ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да није на ЕУ да одређује шта ће бити резултат дијалога Београда и Приштине, али да није реално да Србија прихвати независност Косова због "шарених лажа" о чланству у ЕУ у некој деценији.

- Ако неко има паметнији да нађе компромис, нека га предложи. А, ако неко очекује да ћемо ми сада због "шарених лажа" да прихватимо независност Косова, а да они нама обећају да ћемо не знам које деценије бити чланица ЕУ, то није реално. Они могу да причају шта хоће, али одлуку о томе да ли смо ми сагласни или не, донијеће Србија - рекао је Дачић.

Он је за ТВ "Пинк" истакао да је због тога важно да Србија буде политички стабилна и да предстојећи избори протекну у демократској атмосфери.

Коментаришући изјаву европског изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да жели да се дијалог настави крајем јуна, а ЕУ жели убрзање рјешавања питања Косова и да не жели мијењање граница, Дачић је рекао да Лајчак има и позитивне и негативне стране.

Он је додао да је позитивно то што Лајчак долази из земље која није признала Косово, али, с друге стране, то је и хендикеп за Србију, јер он мора да се доказује да није наклоњен тој опцији.

- И сада и он /Лајчак/ даје неке изјаве. Мораћу да га зовем и да му кажем, пријатељски, да то нису његове, нити су његова компентенција. Није на њима /ЕУ/ да они одређују шта ће бити резултат дијалога Београда и Приштине - навео је Дачић.

Он је подсјетио да у ЕУ говоре да ће се водити рачуна да то рјешење мора да буде, како кажу у ЕУ, у складу са европским вриједностима.

- А које су то европске вриједности? А онда кажу нема размијене територија, нема промјене граница. Шта то значи? А о чему ћемо онда да разговарамо. Нека нам дају рјешење. Које је рјешење? Шта они могу да предложе, ако кажу нема промјена граница. Али, онда нема ни промјена граница Србије - рекао је Дачић.

Он је додао да, с обзиром на то да Србија не прихвата једно, а Приштина друго, онда ЕУ треба да пружи неки компромис.