latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:25 ⇒ 16:38 | Аутор: sputniknews.com

Захарова: Брисел и Вашингтон да утичу на Приштину

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је одлуку Приштине да забрани улаз возилима који превозе српску робу ако на документацији није назначено Република Косово, рекавши да је то недопустиво понашање и позвала је Брисел и Вашингтон да утичу на власти да се ова мјера укине.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова)

- Позивамо, између осталог и покровитеље Приштине, а то су прије свега Брисел и Вашингтон, да утичу на самопроглашено Косово како би се ове мјере, које ми тумачимо као деструктивне, укинуле - истакла је она на брифингу у Москви.

Захарова је такође навела као резултат ове мјере обустављено је снабдијевање сјевера косова производима из Србије који су од животне важности.

Навела је и да Београд са разлогом одбацује све захтјеве Приштине да се у документацији наводи Република Косово будући да таква мјера није у складу са резолуцијом 1244, а није ни у складу са договорима који су постигнути током минулих преговора Београда и Приштине.

- Сматрамо такво понашање косовских власти недопустивим, јер наноси огромну штету свим грађанима самопроглашеног Косова без обзира на њихову етничку припадност, а поред тога, нису ни у складу са свим постигнутим договорима који су постигнути уз учешће међународне заједнице - навела је.

Подсјетимо, на основу одлуке Владе самопроглашеног Косова, без посебне дозволе, на Косово од 1. јуна не могу да уђу возила која превозе било какву српску робу, ако на пратећцим документима није назначено Република Косово.

Вецћ у недељу је са административног прелаза Мердаре враћен камион са робом из централне Србије, као и два камиона краљевачких таблица са административног прелаза Јариње, што значи да је мјера почела да се примјењује.