latinica  ћирилица
04/06/2020 |  17:18 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Остојић: Одржати састанак са носиоцима функција у Српској

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је на данашњој сједници закључено да се у што краћем року одржи састанак са носиоцима најодговорнијих функција у Српској на којем би размотрили начине побољшања статусног положаја ове популације с циљем да бар неки од тих проблема буде ријешен у овој години.
Сједница БОРС-а у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Сједница БОРС-а у Козарској ДубициФото: СРНА

- На почетку године дефинисали смо одређене ставове који се тичу побољшања нашег статусног положаја, прије свега повећања инвалиднина, запошљавања демобилисаних бораца и упутили их надлежнима органима, али они до сада нису размотрени - рекао је Остојић у Козарској Дубици.

Он је навео да је пракса Одбора ратних војних инвалида да сваку сједницу одржи у другој општини и тако обиђу Борачку организацију која им је домаћин, али и локалну самоуправу која рјешава дио питања која се тичу популације коју представљају.

- Веома смо пријатно изненађени и задовољни оним што смо видјели у Козарској Дубици, укључујући и однос локалне самоуправе према свеукупној борачкој популацији и односом према републичкој и општинској борачкој организацији која дјелује на овом простору - рекао је Остојић новинарима.

Он је изразио наду да ће та сарадња и у наредном периоду бити плодотворна као до сада.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић изјавио је новинарима да су у најтежем положају демобилисани борци који су без запослења.

- Ми већ дужи период немамо нека нова питања када је ријеч о положају бораца, а која би требали презентовати руководству Републике Српске и нашој јавности, поготово борачкој популацији. Уколико су млађи од 60 година, а категоризовани су као прва или друга категорија, онда остварују неко право на годишњем нивоу, које је заиста минимално и недовољно за било шта, а друга ствар је да нам борачка популација стари и да више нису у стању да додатним радом побољшају свој материјални положај - објаснио је Савчић.

Савчић је нагласио да се тиме повећава обавеза друштва, локалне заједнице, Републике Српске за додатну бригу о тим категоријама.

Он је подсјетио на закључак Предсједништва БОРС-а о одржавању састанка са руководством Републике Српске и истакао потребу да он буде одржан.

- Свјесни свих ограничења и положаја у којем се налази Република Српска, не тражимо да се све ријеши одмах него једно по једно и да идемо од најугроженијих, што би била лијепа и корисна порука нашим саборцима да ће се у догледно вријеме њихови проблеми рјешавати, а они живјети боље, што су и заслужили - поручио је Савчић након састанка.

Данашњој сједници Одбора ратних војних инвалида претходио је пријем, који је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић уприличио за руководство Борачке организације Републике Српске, а потом су у спомен-соби погинулих бораца Козарске Дубице у Општинској борачкој организације положени вијенци.

Одбор ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске  данас је на сједници у Козарској Дубици разматрао актуелна питања из области борачко-инвалидске заштите, те усвојио извјештај о раду за прошлу годину и Програма рада Одбора за ову годину.