latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:25 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Винарије најављеним мјерама до заштите домаће производње (ВИДЕО)

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, представници ентитетских министарстава и винари из Републике Српске и Федерације БиХ, ускоро би требало заједнички да дефинишу мјере, којима би били заштићени домаћи произвођачи. Ово је закључено на састанку представника групације винара при Спољно-трговинској комири БиХ, са министром Сташом Кошарцем, у Требињу. Закључено је и да је потребно радити на повећању квота за извоз вина.
Требиње: Кошарац са представницима Групације вина - Фото: СРНА
Требиње: Кошарац са представницима Групације винаФото: СРНА

Мјере које буду донесене, биће транспарентне, уз поштовање свих међународних споразума и уговора. Потребан је и појачан ангажман ентитетских санитарних инспекција, да би се спријечио увоз грожђа и вина сумњивог квалитета, из земаља које подстичу извоз ових производа.

- Најважније би било да се појача контрола граница и да се не увози смеће у нашу земљу, до сада су се боље контролисала дрва него вино и грожђе - наглашава Миро Ћорић, члан Групације винарија "Андрија" Читлук.

Домаћи произвођачи, због пандемије, продали су само симболичне количине вина. Винари и виноградари затражили су усвајање привремених мјера, да би заштитили домаће производњу.

- Привремене мјере смо тражили, групација сматра да би то значило много домаћим произвођачима, колико ће се учинити, не знам да би се заштитило наше тржиште - истакао је Радован Вукоје, члан Групације винарија "Вукоје".

Уз заштиту домаћих произвођача, треба поштовати и међународне уговоре и споразуме. Са око 3.600 хектара винограда у БиХ, годишње се произведе око тридесет милиона килограма грожђа, од чега се 65 одсто преради у вино.

- Довољно говори о количинама које имамо, а ако видимо да је тржиште БиХ слободно за увоз из земаља ЦЕФТе и ЕУ, то нам говори да, као посљедицу Ковида, озбиљно приступимо заштитним мјерама из области пољопривреде, посебно члан 23. ЦЕФТА споразума - рекао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Кошарац је рекао да ће ускоро бити покренута процедура за повећање квота за извоз вина и процедура за израду закона о вину на нивоу БиХ. Приоритетне заштитне мјере требало би да буду дефинисане за седам дана.