latinica  ћирилица
05/06/2020 |  09:07 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Симић: Нема антиблајбуршке резолуције

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Перо Симић истакао је да Скупштина Републике Српске није одбацила никаву антиблајбуршку резолуцију, него Резолуцију о поштовању жртава фашистичког терора.
Перо Симић -
Перо Симић

У реаговању на текстове објављене у београдском листу "Политика" под насловима "Скупштина Републике Српске против антиблајбуршке резолуције" и "Парламент Српске одбацио антиблајбуршку резолуцију као ревизионистишку", Симић наглашава да су ови наслови тачни и тенденциозни и указао да парламент Српске није одбацио никакву антиблајбуршку резолуцију.

- И сам српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јасно је навео да у наведеној резолуцији нигдје нема осуде служења блајбуршке мисе у Сарајеву, па није јасно одакле такав ваш наслов - навео је Симић у реаговању објављеном у листу "Политика".

Он додаје да је Додик био јасан и кад је на засједању у парламенту Републике Српске јасно рекао да већина у том парламенту одбације ту спорну резолуцију, с циљем јачања раније донијете резолуције у парламенту Српске о геноциду у Јасеновцу и геноцоду над Србима.

Симић наводи да је Додик јасно нагласио да таквог одређења које је парламент Републике Српске донио прије четири до пет година нема у овој спорној резолуцији која је донесена на нивоу БиХ, а коју су подржали представници опозиционих партија из Српске, ПДП и СДС.

Он подсјећа да је Додик тада рекао да се том резолуцијом скрнави положај и омаловажавају страдања Срба, фавозирује страдање других, те се са Србима изједначавају они који су били на злочиначкој страни.

Додик је изјавио, наводи Симић, да је та резолуција спорна и изразио жаљење што су неки /ПДС и СДС/ "прихватили да буду дио већине и парламенту БиХ при усвајању спорне резолуције".

Додао је да је српски члан Предсједниптва БиХ рекао и да та резолуција "не може бити већи ударац за српску националну историју и српску националну државност", гдје су по два српска посланика из СДС-а и ПДПД-а и један из СДА из Републике Српске гласали и дали капацитет, а већинска воља спрског народа у Парламентарној скупштини није испоштована.

- Према томе, није у питању никаква антиблајбуршка резолуција, како ви то сугеришете вашин насловима у два наврата, а и сама резолуција коју је подржала опозиција из Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ представља класичан примјер ревизије историје - појаснио је Симић.