latinica  ћирилица
05/06/2020 |  09:23 | Аутор: sputniknews.com

САД уцјењују Британију због Хуавеја

Сједињене Државе су упозориле Британију да би могле да обуставе испоруке авиона-ловаца и комуникацију с америчком обавјештајном службом, ако уговор са кинеском телекомуникационом компанијом Хуавеј не буде раскинут.
Хуавеи - Фото: илустрација
ХуавеиФото: илустрација

Амерички сенатор је објаснио Дому комуна да ово није шала. Пентагон ће казнити савезника због тврдоглавости и пребациће дио свог оружја, које је распоређено у Уједињеном Краљевству, назад преко океана.

Британски парламентарци су указали поштовање америчком сенатору републиканцу Тому Котону и дозволили му да говори пред комитетом за одбрану у Доњем дому у Вестминстерској палати. Гост је оправдао повјерење. Он је објаснио колегама да Британија коју су за вријеме Хладног рата називали непобједивим америчким носачем авиона, сада није толико важна за САД. Раније је главни непријатељ била Русија, а сада је то Кина.

- Данас су пријетње у западном дијелу Тихог океана озбиљније од пријетњи у Европи. Кина је у дугорочном смислу озбиљнија опасност за свијет од Русије. Стога, у наредним годинама, Сједињене Државе планирају да изграде свој одбрамбени потенцијал на Тихом океану. А то захтијева од нас да тамо пребацимо војну опрему из других области - рекао је сенатор.

У ту опрему Котон је сврстао америчко оружје које је распоређено на базама у Британији. Ријеч је прије свега о ловцима-бомбардерима и извиђачким авионима. Дакле, ту опрему САД могу вратити кући. Штавише, они неће продати савезнику 48 борбених авиона нове генерације Ф-35. А Британцима су они очајнички потребни за њихов најновији носач авиона “Краљица Елизабета“.

Гост је подсјетио чланове парламентарног одбора да САД дијеле са Британијом информације које је добила њихова обавјештајна служба. Лондон такође могу лишити ове привилегије ако не одбије изградњу 5Г мреже засноване на технологији кинеске компаније Хуавеј. Сенатор је већ унио измјене у амерички закон о тренутном буџету за одбрану. Оне подразумијевају забрану распоређивања 48 авиона Ф-35 на британском тлу.

И Трамп убеђује Џонсона у штетност Кине

А ако се незадовољство у Вашингтону повећа због понашања савезника, тада ће бити доведена у питање и судбина оних дијелова оружаних снага САД који су базирани у Британији већ деценијама. То су три ескадриле ловаца Ф-15, екипе пилота и земаљско особље авиона КЦ-135Р “Стратотанкер“.

САД забрањују летове кинеских авио-компанија

Лист “Вор зон“ објашњава да Котон није усамљени борац. Иза њега стоји Бијела кућа. Амерички предсједник Доналд Трамп лично је недавно убјеђивао британског премијера Бориса Џонсона да Кинези својим технологијама поткопавају одбрамбене способности Запада.

Према подацима агенције АП, дио опреме неопходне за изградњу 5Г мреже кинеска компанија је већ испоручила и монтирала. Генерално, Лондон јој је дозволио да изгради 35 посто инфраструктуре неопходне за мрежу. Џонсонова одлука је наљутила Вашингтон, јер он вјерује да приватна кинеска компанија може да шпијунира западна средства комуникације, или их, по наређењу из Пекинга, једноставно може затворити.

Узалудно убеђивање

Приче на ову тему, које је сенатор Котон поделио са британским парламентарцима, нису убиједиле лабуристичку опозицију. Кевин Џонс, посланик Лабуристичке партије, присуствовао је састанку и рекао да је британска обавјештајна служба Државни комуникациони штаб закључила да нема ризика за англоамеричке операције. Џонс је оптужио Американца да застрашивањем присиљава Велику Британију да промени своју политику.

Стјуарт Мекдонал, посланик Шкотске националне странке, такође се успротивио госту. Према његовим ријечима, понашање Доналда Трампа не улива повјерење у његову политику и акције усмјерене против кинеске компаније.

У разговору за “НГ“ Андреј Остаљски, независни новинар који ради у Британији је истакао: “Борис Џонсон је у тешком положају. Са једне стране, он не жели да ослаби “посебан однос“ САД и Британије. Поред тога, Трамп је подржао Џонсона у вези са проблемом брегзита. Са друге стране, Трамп је веома непопуларан код Британаца. Његове поступке одобравају само људи са екстремно десничарским ставом. А непојверење у Кину је такође порасло због чињенице да он жели да лиши Хонгконг аутономије која јој је дата прије много година на основу споразума са Британијом. Како влада да реагује? Неће ископавати стубове за 5Г мрежу који су већ постављени. Преостаје им само да балансирају, покушавајући да сачувају достојанство“, закључио је Остаљски.