latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:59 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Агрометеоролог Супић: Све теже дати дугорочну прогнозу

Ових дана због промјенљивог времена све чешће се помиње метеоролог, а због усјева, воћа и поврћа и агрометеоролог. Један од њих је и Дејан Супић из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Дејана Супића спој двије љубави, пољопривреде и метеорологије довео је из Гацка у Бањалуку и у Хидрометеоролошки завод Републике Српске, гдје и данас ради. Каже да је, дошавши 1995. године на студије, вјероватно био једини Гачанин у граду на Врбасу. Дејан је љубав према метеорологији наслиједио од оца - метеоролога. Каже да се клима мијења и да је све теже дати дугорочну прогнозу.

- Сад, у овом временском периоду, толико је вријеме нестабилно да је тешко рећи да ли ће бити сунчано или стабилно вријеме или киша. Често се појављују локални пљускови праћени непогодама, градом или појачаним вјетром - каже Супић.

Агрометеоролошке станице постављене су широм Републике Српске. Подаци које прикупљају осматрачи касније се обрађују.

- Временске прилике се нон-стоп мијењају. Имамо јаке падавине или високе дневне температуре или недостатак падавина. Ако падавина нема више од 20 дана, кажемо да је то елементарна непогода, суша. Сваке године, или се дешавају поплаве или се суше. Дакле, клима се дефинитивно промијенила - истиче Супић.

Ако је вријеме стабилно, тачност временске, односно агропрогнозе је 100 одсто, а ако није, онда 80 одсто.

- Ово се зове временска прогноза. Значи, ми прогнозирамо. Људи нас зову и питају какво ће вријеме бити, наводећи тачно дан и сат. На примјер, звао је човјек са Сокоца да пита хоће ли бити кише у четири сата јер је планирао косидбу. То је немогуће знати, може се само погађати. За оне који погоде кажу "Ето, видиш, они знају!", а за ове друге "Они не знају!". Такође, дешава се да измјеримо температуру од на примјер, 40 степени, они кажу "Температура је већа, само неће да кажу" - прича Дејан.

На прогностичарима и агрометеоролозима је велика одговорност седам дана у седмици, 365 дана годишње. И зато не будите на крај срца ако вам падне која кап кише, а нисте је очекивали, већ послушајте њихове савјете када вас упозоравају на очекиване непогоде.