latinica  ћирилица
05/06/2020 |  13:02 | Аутор: СРНА

Цицовић: Срби у Српској и Србији нису једни другима дијаспора

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је у интервјуу за Срну да Срби у Српској и Србији нису једни другима дијаспора, те да је зато логично да имају заједнички наступ према својој дијаспори.
Млађен Цицовић - Фото: РТРС
Млађен ЦицовићФото: РТРС

Цицовић је рекао да ће Представништво Републике Српске у Србији сигурно дати свој допринос реализацији Стратешког плана за сарадњу са дијаспором Владе Републике Српске, чији је један од главних циљева продубљење веза Српске и Срба у иностранству на институционалном нивоу како би се промовисао и очувао српски национални идентитет у дијаспори.

Поред тога, рекао је Цицовић, посредством овог документа, који је усвојен 22. маја на сједници Владе Републике Српске, биће утврђени и механизми за укључивање дијаспоре у развој Републике Српске.

Цицовић је истакао да је Влада Републике Српске овим стратешким планом означила представништва Републике Српске у свијету, њих осам, као значајне полуге у сарадњи са дијаспором.

Он је навео да сарадња Представништва Републике Српске у Београду са Србијом у свим областима има чврст основ у међународном правном документу - Споразуму о специјалним паралелним везама Србије и Српске, који је, како је више пута речено, само правни оквир за нешто што би и без тога постојало једнако искрено и отворено.

- То је у суштини увијек сарадња нас са обје стране Дрине - истакао је Цицовић.

Према његовим ријечима, Срби из Србије који живе у Републици Српској нису дијаспора, као што ни Срби из Републике Српске који живе у Србији нису дијаспора, јер Република Србија и Република Српска нису једна другој матица, него су јединствен културни, просвјетни, научни, умјетнички и у сваком смислу недјељив простор једног језика и писма, историје и традиције, као и једног националног и вјерског индетитета.

- Ако пођемо од те чињенице, онда долазимо до логичног незаобилазног пута за заједнички наступ Србије и Републике Српске и у односу према својој дијаспори - рекао је Цицовић.

Плод тог увјерења и тих настојања, додао је он, документ који су владе Србије и Републике Српске потписале прије седам година - Меморандум о сарадњи Владе Републике Српске и Владе Србије ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Србије и Републике Српске.

Он је подсјетио да је Меморандумом предвиђено стално унапређење сарадње институција Србије и Републике Српске, уз константну координацију Представништва Републике Српске у Србији да би се успоставила заједничка стратешка опредјељења и смјернице у дјеловању према дијаспори.

Такође, предвиђено је унапређење те сарадње како би се успоставила и ефикасна системска сарадња са српском дијаспором, с једне стране на очувању националне свијести о значају језика и културе, а с друге стране подршка дијаспоре привредном и друштвеном развоју Републике Српске и Србије.

Он је навео да је Представништво Републике Српске у Србији Стратешки план Владе Српске за сарадњу са дијаспором дочекало као системски план, који је на једном нивоу стратешки, апсолутно компатибилан са Меморандумом о заједничком дјеловању Србије и Републике Српске према српској дијаспори.

Тај стратешки план, каже Цицовић, Представништво је на другом нивоу дочекало као план са добро избалансираним жељама и могућностима рада - сада и у скорој будућности.

- Представништво Републике Српске у Србији ће сигурно дати свој допринос реализацији овог стратешког плана Владе Републике Српске, јер је и кадровски и организационо спремно да то оствари, иако су услови непосредно послије пандемије знатно отежани - истакао је Цицовић.

Он је нагласио да је овај стратешки план не само вриједан одраз процјена о потреби и начину ближе и садржајније сарадње Републике Српске са српском дијаспором и приједлозима и очекивањима које су представници Срба у свијету исказали на протекла два форума дијаспоре, него у пуној мјери представља цјеловит приступ овом важном послу за Републику Српску.

- Република Српска жели да на системски начин гради узајамно корисне односе са дијаспором и да оствари стратешка партнерства - навео је он у интервјуу Срни.

Цицовић је подсјетио да је Влада Републике Српске задужила Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да заједно са надлежним институцијама изради Акциони план за реализацију Стратешког плана за сарадњу са дијаспором за период 2020-2024. године.

Он је оцијенио да заједнице српске дијаспоре, које су добро умрежене, могу бити важан чинилац прије свега у упознавању и презентацији повољних услова за привлачење инвестиција у Републику Српску које би дошле од српске дијаспоре.

- Стратешки план за сарадњу са дијаспором је искорак у жељи и настојањима да Република Српска понуди пуну подршку и нове облике сарадње, како српским клубовима и друштвима, тако и нашим пословним људима у свијету - навео је Цицовић.

Представништва Републике Српске, додао је он, основана су да у земљама у којима се налазе промовишу Републику и раде на стварању услова и побољшању сарадње у области привреде, науке, културе, просвјете, информативне, спортске и сваке друге сарадње како на институционалном, тако и на ширем плану.

- А у све то се рад са српском дијаспором уклапа, не само као допуна тог сталног посла, него у неким условима и као покретач нових облика сарадње - истакао је Цицовић.

Према његовим ријечима, представништва Републике Српске у свијету, не само у раду са дијаспором, него и иначе, могу остварити и остварују добру сарадњу и извјесну помоћ од дипломатских представништава Србије, јер је све то заједнички посао и национални интерес.

- Исто тако, у односу са дијаспором велика помоћ у свим областима долази и од Српске православне цркве, која је не само јак кохезиони фактор изражен у традиционалној српској саборности и светосављу, него и у односу наших људи у дијаспори према родном крају и општим националним интересима - закључио је Цицовић.