latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:03 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Извјештај против девет обвезника који су оштетили буџет за око 2,97 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у првих пет мјесеци ове године надлежним тужилаштвима у Српској доставила девет извјештаја против пореских обвезника због основане сумње да су чињењем кривичних дјела оштетили буџет Републике Српске за око 2,97 милиона КМ.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Извјештаји су поднесени због утаје пореза и доприноса, злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те повреде права радника, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Највише извјештаја надлежним тужилаштвима у овој години, њих шест, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у четири предузећа и једно физичко лице утајили порезе и доприносе у укупном износу од 2.462.731 КМ и за толико оштетили буџет Републике Српске.

За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима: "Агротруцк" Србац два извјештаја, "Нарвал" Бијељина, "Гузијан Пасусцуро" Лакташи и "Делта ауто" Нови Град, наводе у Пореској управи Републике Српске.

Од почетка године Пореска управа Републике Српске је надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је буџету Српске причињена штета од 173.776 КМ.

Извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима "Малтеа" Градишка и "Бизнис консултант Јанић" Бањалука.

У овом периоду Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци поднесен је и извјештај против одговорног лица у предузећу "Уранак продукт" Бањалука због сумње у постојање кривичног дјела повреда основних права радника, чиме је буџету Српске причињена штета од 336.766 КМ.

Ови подаци показују да је и у 2020. години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе Републике Српске на терену с циљем разоткривања кривичних дјела.

- Инспектори Пореске управе ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске - рекао је директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић.