latinica  ћирилица
05/06/2020 |  14:20 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Мурал у бањалучком вртићу "Бамби" посвећен заштити животне средине (ФОТО/ВИДЕО)

У бањалучком вртићу "Бамби" данас је откривен мурал ликовне умјетнице Наташе Коњевић у оквиру обиљежавања Свјетског дана заштите животне средине, у присуству министара за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренке Голић и енергетике и рударства Петра Ђокића, као и представника УНДП-а, града, те Центра за заштиту животне околине и енергетску ефикасност Српске.
Мурал - Фото: РТРС
МуралФото: РТРС

Голићева је у обраћању након свечаности рекла да осликавање овог мурала симболично свједочи о системском приступу реализацији пројеката енергетске ефикасности које то министарство спроводи у сарадњи са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске, те у партнерству са УНДП-ом, без којег многе активности не би могле бити ни започете.

Она је најавила да ће за веома кратко вријеме Влада Српске путем Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију енергетски обновити два објекта бањалучког Центра за предшколско образовање и васпитање "Наша дјеца" и "Невен", које је предложила предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Голићева је изразила наду да се на томе неће стати и да ће овим пројектом бити обухваћено што више објеката.

Она сматра да је неопходно да сви предузимају активности како би се сачувала животна средина.

- Министарство је у законодавном смислу урадило и урадиће све, али то неко мора на терену да спроводи. Позивам инспекцијске органе да контролишу све што смо законом прописали, да не нарушавамо биодиверзитет, природу, животну средину, јер Српска треба да се поноси оним чиме располаже - рекла је Голићева.

Голићева сматра да све технологије треба прилагодити обновљивим изворима енергије и обновљивим технологијама које ће најмање утицати на животну средину, додавши да би људи овом питању требали да посвете више пажње.

Када је ријеч о заштити ријека, Голићева је рекла да је поборник тога да се преиспитају све концесије, додавши да их је 105 издато 2006. године. Према њеним ријечима, све треба ревидирати, израдити нове водне основе, те да се види гдје је то могуће и спровести.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да му је драго што присуствује промоцији још једног напретка у сарадњи институција Српске и УНДП-а, али и институција која се баве питањем енергетске ефикасности.

- Наравно је да је носилац тих аактивности Влада Српске кроз Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности, али и Министарство енергетике и рударства, које у оквиру својих надлежности има важан сегмент, а то је подстицање на јачање свијести и креирање програма и политика енергетске ефикасности - рекао је Ђокић.

Он је додао да је пројекат у вртићу "Бамби" реализован управо захваљујући активностима свих поменутих субјеката.

- Жеља нам је да пројекат развоја енергетске ефикасности и јачања те свијести наставимо и на другим објектима и пројектима и у Бањалуци, али и у Српској и увјерен сам да ће се то и догодити - навео је он.

Ђокић сматра да је након епидемије вируса корона дефинитивно отворен нови процес, а то је даљи развој и јачање капацитета инстутуција које ће продуковати и помагати да се развије свијест о неопходности заштите животне средине и инапређења живота људи, додавши да овај мурал на то подсјећа.

Руководилац Сектора за енергетику и околину УНДП-а Радушка Цупаћ рекла је да је УНДП у сарадњи са Министарством просторног уређења, грађевинарства и екологије Српске већ спровео конкретне мјере заштите животне средине на објекту овог вртића, односно мјере јачања енергетске ефикасности.

Она је додала да јој је задовољство да се на овај начин подиже свијест и утиче на најмлађе како да заштите животну средину.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да је град у посљедње четири године успио да повећа капаците предшколских установа за 30 одсто и да најмлађима омогући што квалитетнији боравак у њима.

Он је захвалио свима, прије свих УНДП-у, са којим је Градска управа спровела велики број пројеката, те бројним приватним предузећима која су се одазвала и помогла санацију предшколских установа.

Директор бањалучког Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић захвалила је свима на помоћи, посебно УНДП-у и Влади Шведске, као и умјетници Наташи Коњевић.

- Коначно смо започели са идејом, а то је да вртиће учинимо радосним и изнутра, али и споља. Због тога сматрамо да сваки вртић треба да буде осликан оваквим муралом, да уљепша насеље у којем се налази, те да буде на радост дјеце која га похађају - навела је она.

Ликовна умјетница Наташа Коњевић рекла је да воли да ради за најмлађе, додавши да је едукација нешто што у шта мора да се улаже и да никада није касно да се крене са тим.

Данашњем догађају присуствовао је и директор Фонда за заштиту животне околине и енергетску ефикасност Српске Срђан Тодоровић.

У вртићу "Бамби" су 2018. године реализоване мјере енергетске ефикасности у оквиру УНДП пројекта "Зелени економски развој", а за његово утопљавање средства су издвојили Влада Шведске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефиканости Републике Српске.

Свјетски дан заштите животне средине први пут је обиљежен 1972. године и представља главни алат помоћу којег УН стимулишу подизање глобалне свијести о значају заштите животне средине.