latinica  ћирилица
05/06/2020 |  15:59 | Аутор: РТРС

Пријавите идеје на позив "Бања Лука – Град будућности" (ФОТО)

Представницима информатичких компанија и ресорних институција, данас је у Градској управи представљен јавни позив за реализацију пројекта "Паметни град", који заједнички реализују Град Бањалука и Развојни програм УН-а (УНДП).
Игор Радојичић - Фото: СРНА
Игор РадојичићФото: СРНА

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је намјера данашњег састанка била да се мотивишу компаније из области информационих технологија, невладне организације, удружења грађана, академска заједница и групе грађана како би се пријавили на јавни позив, који је отворен до 26. јуна.

- Развој концепта паметног града је један од четири фокуса развоја града у наредном десетогодишњем периоду, а подразумијева модернизацију, дигитализацију и информатичке услуге у свим сферама живота. Врло је широк појам, примјењив у скоро свакој сфери живота – нагласио је Радојичић.

Како је навео, на конкурс се могу доставити све идеје у вези са рјешењима у области саобраћаја, комуналних послова, енергетске ефикасности, електронског вршења услуга у администрацији, јавног превоза и других.

 

Планирано је да у јулу буде селекција најбољих рјешења, те да се уђе у имплементацију овог пројекта, укупне вриједности око 260.000 КМ.

- Задовољни смо што Бања Лука треба да буде лидер у БиХ, па и у региону, у неким рјешењима. Вјерујем да постоји велики потенцијал да се предложе различите и квалитетне идеје – закључио је Радојичић.

Директор Иновационог центра БањаЛука Драго Гверић, казао је да је њихово настојање у вези са овим пројектом да се сагледају капацитети домаћих компанија, да се прикључе овој иницијативи и да се заједно са њима развије концепт "паметни град", који ће унаприједити живот у граду.

Јавни позив (Иновацијски изазов – Бања Лука – Град будућности) погледајте ОВДЈЕ.