latinica  ћирилица
05/06/2020 |  19:07 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Додик: ДНС-у нико неће одузети њихове позиције (ВИДЕО)

Дан након што је дужности министра управе и локалне самоуправе разријешена Лејла Решић, лидер СНСД-а Милорад Додик поручује да ДНС-у нико неће одузети њихове позиције, али и да нико из Приједора неће моћи да буде на тим позицијама.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Вршилац дужности предсједника ДНС-а Ненад Нешић, истиче да је задовољан што је СНСД спреман за разговоре и од тих разговора зависиће име кандидата који би требало да дође у фотељу Решићеве.

Милорад Додик и данас категоричан - након расписивања локалних избора нема коалирања СНСД-ових партнера, са СДС-ом и ПДП-ом. Да озбиљно мисли, потврдила је смјена ДНС-ове министарке Лејле Решић, након што је приједорски ДНС ушао у коалицију са СДС-ом.

- Свима је јасно и ДНС-у је било јасно када се опредијелио да то чини у Приједору, на који начин ће се развојати ситуација. Нико њима неће одузети њихове позиције, али оно што ће се десити то је да нико из Приједора неће моћи да буде на тим позицијама, без обзира на то што су те позиције у Приједору. Моћи ће да кадрови буду из сусједних општина, из ДНС-а, али из Приједора не, зато што је њихова градска организација одлучила на тај начин - рекао је Додик.

ДНС-ов први човјек Ненад Нешић, задовољан што су у СНСД-у спремни за разговоре и нада се, да ће странку на чијем је челу, уважити као свог највећег коалиционог партнера.

- У складу с тим је сасвим нормално да ДНС и да кандидата за министра локалне управе у Влади Српске. Ја заиста не знам ко ће то бити, надам се да ћемо доћи до најбољег могућег кандидата, али зависи од страначких договора наредне седмице - сматра Нешић.

У јучерашњим неформалним преговорима СНСД-а и ДНС-а, како је открио предсједник приједорског СНСД-а Саша Бурсаћ, понуђено је да се рачуна на помирљиву политику у Приједору, и сачувају коалициони односи. Приједорски СНСД, каже, јесте за разговоре, али, додаје, на реалним основама.

- Исто тако знам да је приједорски ДНС јако острашћен. Знам да они не бране овдје само политику него да ту има и неких других интереса, али покушаћемо све то превазићи. Ја се уздам у разборитост и политичку мудрост, господина предсједника ДНС-а, Нешића, и генералног секретара Дарка Бањца - навео је Бурсаћ.

Када је ријеч о предстојећим локалним изборима, Бурсаћ је рекао, да ће први услов СНСД-а бити да ДНС подржи кандидата за градоначелника Приједора. Слагалицу локалне власти, могла би да разријеши сутрашња конференција за новинаре, на којој би, осим челних људи приједорског ДНС-а, требало да се обрати и Лејла Решић. Ону на републичком нивоу, како то подсјети Нешић, слагаће СНСД и ДНС сљедеће седмице.