latinica  ћирилица
05/06/2020 |  19:16 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Албанци наставили са фалсификовањем српске историје на Космету (ВИДЕО)

Покушајима фалсификовања историје недавно се придружио још један. Албанска телевизија "Топ канал", која се може пратити и на Космету и у Сјеверној Македонији, приказала је у ударном термину документарни филм под називом "Велика српска историјска обмана – како су Срби украли албанску историју".
Албанци наставили са фалсификовањем српске историје на Космету - Фото: РТРС
Албанци наставили са фалсификовањем српске историје на КосметуФото: РТРС

Реаговало је Министарство културе и информисања Србије, оцијенивши да се у филму безочно фалсификују историјске чињенице, а српске цркве, манастири, споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским.

У скупој продукцији и уз учешће бројне екипе која га је реализовала, овај срамотни и гротескни историјски фалсификат био би само жалосна провокација да у себи не садржи опасне намјере, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања Србије. Такви покушаји имају све обрисе културног геноцида, а историја нас учи да је он често увод у физички геноцид, наводе у Министарству. За историчаре - ствари су јасне.

- Ту нема никакве дилеме да се ради о фалсификовању историје, а шта је циљ – можемо само да претпоставимо, али чини ми се да се он јако добро уклапа у један свеукупни процес заокруживања некакве косовске државности и некаквог косовског националног или политичког идентитета - рекао је Milan Guliћ, историчар.

Тврдње да је средњовјековна српска баштина у ствари албанска немају никакво научно утемељење и плод су чистих фалсификата, произвољности или злонамјерног тумачења историјских чињеница са дневно-политичком намјером, кажу историчари.

- Имамо јасне податке - што у повељама, што у житијама српских владара - ко је тачно подигао те храмове, сачуване су и фреске са написима, дакле, просто не може бити реч ни о само неком алтернативном тумачењу, већ једном грубом фалсификовању чињеница и покушају да се оне протумаче на један потпуно неприкладан начин и потпуно нетачно - рекао је Милош Ивановић, Историјски институт Београд.

Србија се никада и ни по коју цијену неће одрећи својих светиња на Космету, поручује из Канцеларије за Косово и Метохију, уз оцјену да је наведени документарац - пропаганда која треба да одржи ватру сукоба између Срба и Албанаца.

- Не треба нас чудити да ће и у неком наредном периоду то бити случај, јер је то управо оно највредније што постоји на примјер на Косову и Метохији као културно-историјско наслеђе, и јасно се зна, да кажем, ко стоји иза тога - додао је Ивановић.

Министарство културе и информисања Србије упутило је писмо Унеску, у коме се наводи да најновији примјери покушаја присвајања српске баштине најбоље говоре о исправности одлуке да такозвано Косово не буде примљено у чланство те организације и да би такав став Унеска требало да остане и у будућности.