latinica  ћирилица
05/06/2020 |  19:52 | Аутор: СРНА

У Црној Гори престала обавеза ношења заштитних маски

Национално координационо тијело за заразне болести данас је, на приједлог Института за јавно здравље Црне Горе, одучило да престане примјена мјере о обавезном ношењу заштитних маски.

Ношење заштитних маски остаје обавезно за запослене и пацијенте у јавним и приватним здравственим установама, у јавним и приватним установама социјалне и дјечје заштите и за запослене и путнике у возилима јавног превоза, саопштила је Служба Владе Црне Горе за односе с јавношћу.

Одлучено је и да се омогући ванлинијски саобраћај са државама у којима је стопа активних случајева вируса корона изнад 25 на 100.000 становника с тим да превоз подразумијева унапријед одређене групе путника и искључује успутни улазак и излазак.

Омогућен је и транзитни превоз људи и робе преко Црне Горе без могућности уласка или изласка путника.

Одлучено је и да залихе заштитне опреме и дезинфекционих средстава које посједују веледрогерије буду стављене на располагање систему јавног здравства Црне Горе, уз новчану накнаду по тржишним цијенама.

На сједници је одлучено да Институт за јавно здравље петком ажурира и објављује листу држава са мање од 25 активних случајева вируса корона на 100.000 становника из којих је дозвољен улазак у Црну Гору без обавезне институционалне самоизолације.