latinica  ћирилица
05/06/2020 |  20:56 ⇒ 22:39 | Аутор: РТРС

Рефлексологијом до побољшања моторике особа са Дауновим синдромом (ФОТО/ВИДЕО)

"Рефлексологијом до побољшања моторике особа са Дауновим синдромом" - назив је виртуелне радионице коју је данас са Јахорине организовао Даун синдром центар из Бањалуке, а окупила је учеснике из више земаља укључујући и јавне личности.
Квиз знања кроз пријатељство са особама са Дауновим синдромом - Фото: РТРС
Квиз знања кроз пријатељство са особама са Дауновим синдромомФото: РТРС

Од прије четири године, када је баш на Јахорини почео програм рехабилитације за лица са Дауновим синдромом па до данас Центар се може похвалити импозантним резултатима.

- Имамо запослене конобаре, особе са дауновим синдромом, као и глумце који имају иза себе много међународних филмских фестивала међународних и манекене и спортисте - каже Зоран Јелић, управник Даун синдром центра.

Од представе "Мали принц" до рада у Бањи Врућици – учесници радионице путем видео-записа подсјетили су се свих постигнућа.

Неприлика са вирусом корона искоришћена је за прилику и већ три мјесеца за лица са Дауновим синдромом организују се разне виртуелне радионице гдје се осјећају друштвено корисним за вријеме пандемије. А то је препознао и министар здравља Српске.

- Надам се да сте ми добро и весело, ево ових посљедњих пар мјесеци свакако сам пратио све ваше дивне виртуелне радионице и одушевљен сам знањем - рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Квиз знања кроз пријатељство са особама са Дауновим синдромом (Фото: РТРС)

Много се данас разговарало и о доласку на Јахорину гдје би се организовало више садржаја.

- Поздрављам све другаре и заиста се од данас сматрам дијелом екипе и да смо прави пријатељи. Биће велико задовољство да заједнички направимо представу и да се дружимо на Јахорини - истакао је Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина.

Управник Даун синдром центра Зоран Јелић истиче да је и даље проблем друштвена стигма и непостојање системске подршке друштва.

- Особе са дауновим синдромом до 18 година имају могућност да су видљиве, раде с њима стручњаци и разноразне радионице. Послије навршених 19 година они се враћају кући и ту стагнирају, такве особе ми доводимо у наш Даун синдром центар, рехабилитујемо, радно оспособљавамо и враћамо их поново у живот - додаје Јелић.

Све можемо заједно – јединствена порука упућена је са Јахорине са које је стигла и лијепа вијест за Страхињу из Новог Сада који се бави сликарством, а након недавно онлајн одржаног првог историјског квиза за лица са Дауновим синдромом стићи ће поклон од српског члана Предсједништва Милорада Додика у виду сликарског прибора.