latinica  ћирилица
06/06/2020 |  10:42 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Чамовић чекао тренутак да покаже оданост Исламској држави

Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је БиХ одскочна даска за радикалне исламисте и да је Џенан Чамовић, који је напао америчку полицију у Бруклину, само чекао погодан тренутак да покаже оданост Исламској држави или Ал каиди.

- Нажалост, на хиљаде разних екстремиста по свијету путује са пасошима БиХ. У САД смо већ имали терористе са пасошима БиХ, који су учествовали у нападима 11. септембра у Њујорку или у Бостону на маратону или у покушају напада на њујоршки метро - рекао је Галијашевић Вечерње новости.

Галијашевић је рекао да је Чамовић још једно заведено бошњачко дијете, задојено мржњом коју му је усадила Исламска држава и да је само чекао тренутак да учествује у неком нападу на америчком тлу.

Он је додао да је БиХ због трагова у Исламској држави и Ал каиди стекла негативну репутацију у свијету, а да случајеви, попут Чамовића и њему сличних, то само погоршавају.

Двадесетогодишњи Џенан Чамовић је 3. јуна избо ножем полицајца послатог да спријечи пљачкање радњи током протеста због полицијског убиства Афроамериканца Џорџа Флојда током привођења.

У окршају са Чамовићем рањена су још двојица полицајаца, као и нападач. Сва тројица повријеђених полицајаца су ван животне опасности.

Амерички медији су навели да Чамовић нема кривични досије, али да се провјерава да ли је повезан са Исламском државом или неким другим терористичким групама.

Званичници и комшије осумњиченог су испричали да је Чамовић имигрант, могуће из БиХ, а провјерава се да ли је дошао из БиХ или је рођен у САД, наводи се у извјештају медија из САД.

Медији наводе да овакве терористичке истраге обухватају и провјеру историје путовања осумњиченог и његове личне односе.