latinica  ћирилица
06/06/2020 |  11:13 ⇒ 13:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Борићемо се за Космет, али за нас нема срећног рјешења

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се не може очекивати да ће велике силе промијенити став о самопроглашеној независности Косова, као ни став да нема промјене граница.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол)

Вучић је поручио да ће се Србија борити чврсто и снажно за Косово и Метохију, своје интересе и права српског народа, али да за њу нема срећног рјешења.

Истакао је да се не може очекивати да ће велике силе и кључне земље промијенити свој став о самопроглашеној независности Косова, као ни став да нема промјене граница.

То је потврдио и шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ, рекао је Вучић за Прву ТВ.

Што се тиче рјешења по примјеру двије Њемачке, Вучић каже да када се неки обрадују на то не разумију шта то значи.

- Они кажу Косово у садашњим границама, границама непромјенљивим према Србији. Зато нисам разумио радост неких - констатовао је Вучић и додао:

- Пред нама је шест мјесеци тешке политичке борбе за наше националне интересе на КиМ и за права нашег народа тамо.

Вучић је изјавио да је његовим политичким противницима важнија његова лична или политичка судбина од кључних државних питања за Србију и рјешења косовског питања и истакао да је најмањи проблем срушити њега, али да неће срушити постигнуте резултате.

- Немам проблем с тим да ме сруше, али Србију коју смо градили нико не може да сруши - рекао је Вучић коментаришући оцјене дијела опозиције да он неће преживјети косовско питање, како год оно буде ријешено.

"Очекујем Лајчака у Србији послије избора"

Вучић је рекао да очекује да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак одмах послије избора 21. јуна дође у Београд и Приштину.

- Очекујем и разговоре са Ричардом Гренелом, и са свима који се интересују за рјешавање питање КиМ - рекао је Вучић.

Како год да буде рјешење, Београд не може да буде нарочито задовољан, понављаон и додаје да лагањем или варањем људи не би ништа могао да постигне.

- Шта да радим (што Срби то не воле да чују). Да их лажем да ћемо да добијемо излаз код Валоне, а да ћемо у Елбасану не знам шта да радимо... Да ће у Качанику да дочекају српску репрезентацију када нешто постигне... - упитао је Вучић.