latinica  ћирилица
06/06/2020 |  11:27 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Вучић спреман да разговара са Ђукановићем

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је спремност да разговара са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем и да га позове у посјету Србији.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

- Ја сам спреман увијек да разговарам. Позваћу га у Србију кад прођу избори и бићу спреман да разговарамо, ако се он одазове том позиву, ако буде желио. Не мислим да је то проблем - рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је додао да је отворено о проблемима у вези са Српском православном црквом посљедњи пут са Ђукановићем разговарао недавно /у марту/ у Јерусалиму, али да се нису сагласили о том питању и да, нажалост, нису у контакту.

Вучић је истакао да у Србији увијек постоје они којима је некако криво што је стао на страну СПЦ, односно на страну права и правде и српске цркве и српског народа, али да је његова дужност да о њима брине без угрожавања суверенитета других држава.

Он је напоменуо и да га је насмијала изјава министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића да "за сада нема потребе за алармирањем НАТО-а у вези са тренутним неспоразумима са Србијом", те подсјетио да ће у Црној Гори ускоро избори.

- Али да ми ипак знамо колико је опасан Дармановић. То је једна од изјава која ме стварно насмијала. Сувише су одговорне чланице НАТО, већина њих, /генерални секретар НАТО/ Јенс Столтенберг је наш пријатељ и познаник и сувише озбиљан за Дармановића. Али, каравани пролазе - рекао је Вучић.

Вучић је додао да Србија финансијски подржава српске организације у Црној Гори, као и да је направила Српску кућу.

Када је ријеч о Косову, Вучић је рекао да за Србију нема срећног рјешења и да предстоји шест мјесеци до годину дана тешке политичке борбе за интересе земље и српски народ на Космету.

Вучић је навео да чека разговоре са европским изаслаником Мирославом Лајчаком и другим званичницима који се интересују за питање Космета.

- Трудићемо се да буде најмање неповољно рјешење, али није реално да буде повољно - рекао је Вучић.

Он је нагласио да није реално мислити да ће Њемачка, Француска, САД, Италија да промијене своју одлуку о независном Косову, али је истакао да ће се он чврсто и снажно борити за интересе српског народа на Космету, за државне и националне интересе.

Вучић је најавио изградњу ауто-пута према Грачаници да би Срби могли да заобиђу Вучитрн и да би дошли до Рашке и Ниша за само сат времена, те да је Србија за то добила подршку од ЕУ у виду 20 одсто грант средстава.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да је историјско право Албанаца припајање Прешева, Бујановца и Медвеђе, Вучић је рекао да је Тачију дозвољено да буде неодговоран, али да је смијешно то што говори како би испао већи Албанац од Аљбина Куртија.