latinica  ћирилица
06/06/2020 |  13:30 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Станови за 20 избјегличких породица

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић присуствовао је у Пожаревцу свечаној додјели кључева 20 станова породицама избјеглим из БиХ и Хрватске, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Србији.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

- Пожаревац је од данас ваш нови завичај, нови дом. Ово је држава, не само српског народа, већ и свих грађана који у њој живе, а која је, између осталог, заснована на начелима грађанске демократије, социјалне правде и као таква, његује европске принципе и вредности - рекао је Дачић.

Он је навео да Влада Србије посвећено ради на очувању ових вриједности, како у редовном, тако и у ванредном стању, што је показала и у доба епидемије вируса корона.

- Брига за сваког појединца императив је нашег дјеловања - рекао је Дачић.

Он је подсјетио и да су јуче у Новом Саду уручени кључеви од 276 станова, који су изграђени у оквиру Потпројекта пет Регионалног стамбеног програма, као и станови у Пожаревцу, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Регионални стамбени програм заједнички је пројекат Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, а главни циљ му је да обезбиједи трајна стамбена рјешења за најугроженије избјеличке породице у региону.

Укупна вриједност Потпројекта пет је већа од 52 милиона евра, од којих је 38 милиона евра из донација, док Србија учествује са 13 милиона евра.

Регионални стамбени програм је, као хумани и солидарни пројекат, финансиран донаторским средствима, а највећи појединачни донатор је ЕУ.

Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савјета Европе, док Комесаријат за избјеглице и миграције Србије представља водећу институцију која спроводи програм у Србији, а процес избора корисника спроводи у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор УНХЦР-а и ОЕБС-а.