latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:05 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Зашто је поезија Десанке Максимовић оцијењена као застарјела? (ВИДЕО)

Вијест објављена у Вечерњим новостима изазвала је у јавности Србије невјерицу и негодовање. Наиме, како пишу Новости, поезија чувене српске пјесникиње Десанке Максимовић искључена је из школског програма за ученике трећег и четвртог разреда гимназије. Реакције су биле готово тренутне.
Десанка Максимовић  (илустрација) -
Десанка Максимовић (илустрација)

У образложењу Одлуке Комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања којом се искључују њена поједина дјела из наставног плана и програма, стоји да се њена поезија не уклапа у "оквир епохе".

Највише реакција изазвао је накнадни приједлог комисије да се збирка пјесама "Тражим помиловање" ипак уврсти у наставни програм, али "као одјек књижевне епохе средњег вијека".

- Када неко каже да је то ријеч застарјела и да припада средњем вијеку, он уствари, показује да не зна шта је поезија. Јер, смисао праве поезије је да буде ванвремена и универзална и за сва вренмена. Тако да само њихова ријеч, да она припада средњем вијеку, показује да они мисле да је средњи вијек прошао, а својом одлуком доказују да није - категоричан је књижевник Матија Бећковић.

Задужбина "Десанка Максимовић" реаговала је писмом Министарству просвјете, а њихов апел подржали су бројни угледни књижевници.

- Десанка Максимовић је дио канона српске књижевности, она чини тај канон и чини ми се да то образложење не стоји. Десанка Максимовић је модерна пјесникиња. Она је несумњиво највећа српска пјесникиња у двадесетом вијеку. Десанка Максимовић је пјесникиња која је имала највећу рецепцију у словенском свијету. Она је наша најпревођенија пјесникиња, као што је Васко Попа наш најпревођенији пјесник - рекао је Бошко Сувајџић, члан Управног одбора Задужбине Десанке Максимовић.

Реаговао је и министар просвјете Србије Младен Шарчевић, који је објаснио да одлука Завода није коначна, те да министарство нема обавезу да је прихвати.

Такође, Шарчевић тврди да опус Десанке Максимовић ни у ком случају неће бити избачен, него распоређен у зависности од процјене стручњака којем узрасту је примјеренији који дио.

Тачку, и то дословно, на расправу изгледа да је ставила предсједница Владе Србије Ана Брнабић.

Огласила се врло јасном поруком на свом званичном твитер налогу: "Никада се Десанка Максимовић неће избацивати из образовног система Србије. Никада. Тачка."

Повезане вијести:

Брнабић: Десанку Максимовић нико никад неће избацити из просвјете

Министар просвјете Србије о избацивању поезије Десанке Максимовић из средње школе