latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:12 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

СПЦ - стуб духовности и писмености (ВИДЕО)

Српска православна црква кроз историју била је носилац духовног, националног и културно-историјског идентитета српског народа. Осам вијекова континуитета, њени манастири и цркве, историјски су свједок постојања српске нације. А ризница и архиви, нијеми су свједок историје, колико чувамо своју историју и књиге, које свједоче о њој.
Црква, историја и архива - Фото: РТРС
Црква, историја и архиваФото: РТРС

Српско православље и Црква, непрекидна су нит у чувању националног идентитета, језика и писма, а самим тим и историје српског народа. Архива Босанско-бијелске парохије, брчанског намјесништва, има сачувану архиву и љетописе у континуитету од 1810. године.

- Црквени путир или чаша за причешће, како би то наш народ назвао из 1866. године, сребрни, икона Тајне вечере, која је била на старом храму, на мјесту гдје има и споменик, из 1.899 године, све то свједочи у корист томе што говоримо о архиви и постојању ове парохије, села и људи на овим просторима - каже Никола Лукић, протојереј Босанско-бијелске парохије, Намјесништа СПЦ у Брчком.

У окриљу Српске православне цркве, његовања је и чувана идеја српске државности. А црквена ахрива је ризница српске историје.

- Желимо да читајући љетописе српског православног свештенства, сазнамо и многе ствари, које званича историја не жели да прикаже. И да управо то буде инспирација и завјештање нама млађима и будућим покољењима да чувају традицију и да је у правом свјетлу Христове науке, преносе на будућа покољења - рекао је доц. др Александар Ђурић из Брчког.

Да би се сачувала историја од оних који желе да је прекрајају, један од најважнијих сегмената је чување оргиналних историјских књига и записа. Рестауратори продужују животни вијек књига и свједочанства наше историје.

- Књига некада била веома важна, и све старе књиге које су писане носе трагове културно-историјског значаја и треба их сачувати. Ја се трудим, да све те књиге рестаурирам, да их направим и продужим им вијек. То радим по једном рецепту, који је стар близу 500 година, полуфранцуски, веома захтјеван, који не ради свако - наводи Миливоје Колар, рестауратор.

Брига о архивима, један је од најважнијх сегемената очувања историје.

Црква Свете Петке у Поребрицама у општини Пелагићево и њени парохијани, један су од примјера.

Поред свештенства о очувању и рестаруацији црквених списа и књига, велики допринос дали су и сами мјештани.