latinica  ћирилица
06/06/2020 |  21:05 ⇒ 21:07 | Аутор: СРНА

Хиљаде људи на улицама главног града Америке; Полиција употребила водене топове (ВИДЕО)

Хиљаде људи изашло је данас на улице Вашингтона док 12. дан трају протести широм Америке у знак протеста због убиства Џорџа Флојда у Минеаполису, а званичници покушавају да ублаже полицијске тактике.

Активисти су на друштвеним мрежама позвали људе да масовно изађу данас на улице Вашингтона. Локални медији предвиђају да ће бити више десетина хиљада људи.

До поднева по локалном времену код споменика Линколну окупило се око 3.000 људи и исто толико недалеко од Бијеле куће. Још једна група демонстраната окупила се испред Капитола.

Неки возачи су у пролазу огласили сирену у знак подршке, а грађани су доносили воду и сендвиче демонстрантима.

Шест аутобуса довезло је неколико стотина униформисаних лица у круг Бијеле куће. Углавном имају посебне заштитне панцирима и штитове. У близини су паркирана војна возила.

Стотине демонстраната испред универзитетске болнице "Џорџ Вашингтон" узвикивали су "Руке у вис, не пуцајте!" "Ходамо за наду, не за мржњу" и "Не могу да дишем!".

Флојд /46/ је умро 25. маја у Минеаполису, након што му је полицајац клечао на врату скоро девет минута. Убиство је покренуло протесте против расизма и полицијске бруталности у градовима и мањим заједницама широм земље, као и демонстрације присталица широм свијета.