latinica  ћирилица
07/06/2020 |  08:53 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Вулин: Велике силе углавном против свега што би помогло Београду

Министар одбране Србије Александар Вулин сматра да су велике силе против разграничења и углавном против свега што би помогло Србији, јер хоће суверено и недјељиво Косово које ће Београд признати, као и да ЕУ толерише усташтво и фашизам ако пријети само Србима.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

О ћутању Брисела на легализацију усташког поклича "За дом спремни", Вулин је оцијенио да реакције из ЕУ неће бити све док је усташтво усмјерено само према Србима.

- Као што постоје различити критеријуми за различите земље које хоће да постану чланице ЕУ, тако постоје и различити критеријуми за осуду фашизма. Ако фашизам прети било коме осим Србима, биће ефикасно обуздан и кажњен, а ако прети Србима, биће прећутан и толерисан - рекао је Вулин за "Вечерње новости".

Говорећи о улози ЕУ у косовском дијалогу, Вулин је рекао да ЕУ мора да ради на свом кредибилитету, те да, ако хоће да има пресудан утицај на процес преговарања са Приштином, прво мора да обезбиједи спровођење споразума који је сама потписала.

- Не знам шта мисли европски изасланик Мирослав Лајчак, али ћу га подсјетити на то да Бриселски споразум није спроведен, а за њега је гарантовала ЕУ. Нису ово преговори који сада почињу и промјеном преговарача нису нестале обавезе из претходних споразума - додао је Вулин.

Он је напоменуо да Србија држи до своје ријечи и нада се да ће се тако понашати и ЕУ, али да ће о постизању споразума, ипак, одлучити Србија.

Тренутно је тешко, навео је Вулин и додао како ће бити још теже.

Он је рекао да су "Шиптари тренутно заокупљени унутрашњим сукобима", али да немају сукоба када је у питању однос према Србима, јер ће све урадити да добију земљу, али без Срба који на њој живе.

- Пажљиво пратимо све што се дешава на Косову и Метохији. Пратили смо и када су Шиптари усред епидемје вируса корона покушали да пређу Ибар и упадну у Сјеверну Митровицу - додао је Вулин, те подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић јасно поручио да се више никада неће поновити "Јасеновац", "Олуја", "мартовски погром".