latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:06 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Семберски повртлари у борби са биљним болестима и инсектима

Због благе зиме и топлог и сувог прољећа, семберски повртлари боре се с нападом биљних болести и инсеката. Повртарске културе и у пластеницима и на отвореном изложене су и нападу биљних ваши које су преносиоци вироза. Осим пестицидних третмана, стручњаци препоручују да се поради на подизању имунитета биљке прихраном ђубривима, да би лакше поднијела стресне услове и евентуални напад болести и штеточина.

Ноћу хладно, дању топло -температура осицилира од 6 до 20 степени,па је тешко сачувати поврће у стресним условима . Повртари се жале на смањен род ,а повећане трошкове због заштите .

- Не може да одради ни препарати кад је велика осцилација краставац био да цвати и суши се. Није му помогло ни прскање сад како излази топлије вријеме мало одрађује своје, алИ губити родове једно, друго, треће кад је смањен принос нема вас нигдје - истиче Жикица Василић из Доњег Црњелова.

Његов комшија Дарко Зарић наглашава да ће приходи бити и те како смањени.

- С обзиром на временске прилике, гриње и инсекте, биће смањени приноси због биљне ваши која се развила на лубеници и на паприци морали смо да третирамо чешће - наглашава Зарић.

Осим што црпе биљку, ваши у великој мјери угрожавају принос јер су преносиоци вируса. Угрожено је и поврће на отвореном.

- За вирозну биљку немамо рјешење. Имамо га дјелимично, да држимо чист простор и да немамо инсеката и кондицију биљака да има што већи имунитет. Препроучујем додавање неких миркобиолошких ђубрива прихрана да тај лист добије снагу да настави даље - рекао је агроном Вања Несторовић.

Када се повртари изборе с нападом болести и инсеката и сачувају род – намеће се проблем пласмана и продајне цијене. Увоз, кажу, годинама угрожава домаћу производњу. Да ли ће расход превазићи приход?

- Тад кад треба да узмемо паре нас спречава увоз да их узмемо и онда продајемо по мизерним цијенам И једва извлачимо уложене паре, а камоли даз арадимо - додао је Дарко Зарић.

Ристо Арсеновић,  агроекономиста, има рјешење за невоље пољопривредника.

- Треба направити сезонску заштиту наших пољопривредних производа, у јеку брања, али и пласмана. На границама вршити строге контроле, да увознички лоби не ради то што ради  - наглашава Арсеновић.

Због мањег приноса, пласман поврћа тренутно је обезбијеђен на кванташкој пијаци, а цијене варирају, па тако продајна цијена краставца износи од 70 пфенига до марку и по. Ако се на нивоу БиХ не донесу мјере заштите домаће производње, повртари брину да ће изгубити трку са увозним поврћем,ј ер је због пандемије ковида 19 смањена и платежна моћ становништва.