latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:13 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

"За дом спремни" ориће се Марибором, Срби у Словенији шокирани

Министарство унутрашњих послова Словеније поништило је забрану за концерт контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у Марибору, а ту одлуку осудио је Савез Срба Словеније, али и поједини словеначки политичари.

Послије жалбе, коју је уложио организатор Томпсонових концерата у Словенији, хрватском пјевачу је ипак омогућено да одржи концерт јер му то дозвољавају правила Европске уније чија је Словенија чланица.

​Томпсон је требало да наступи још у мају у Марибору али због забране градских власти то није десило. Сада, међутим, осим што ће пјевач моћи да одржи концерт, имаће и првао да тужи Словенију "због пословног губитка" од око 150.000 евра колико је процијењено да је изгубио отакзивањем концерта.

За се је "крив" члан 42 Устава усклађен са европским правом, који одређује да је свима загарантовано право на мирно и јавно окупљање, а друго образложење се односило на "недовољно" аргумената за забрану концерта Томпсону, јер, како се наводи, није било "конкретних доказа да има радикални однос према Србима, и да га на његовим концертима публика бодри, јер узвикује и велича усташке злочине".

​Данијел Игрец, један од представника Савеза Срба Словеније, у изјави за "Спутњик" најоштрије је осудио дозволу одржавања концерта Томпсона, нагласивши да је то изазвало мноштво негативних реакција како у дијелу словеначке политичке сцене, тако и међу обичним становништвом.

- Најоштрије смо осудили одлуку надлежног министарства јер она за нас представља ниподаштавање достојанства не само српске, већ и свих осталих заједница у Словенији, па и самог словеначког народа који је и сам био жртва усташког режима током Другог светског рата - навео је Игрец.

Он је истакао да их је посебно непријатно изненадило и то да је одлука о одржавању концерта донесена упркос јасним и недвосмисленим упозорењима словеначке полиције да поменути концерт представља догађај високог безбједносног ризика, али и противно одлукама управних органа који су став о забрани концерта усвојили на основу јасних упутстава Управног суда Републике Словеније.

​- Сматрамо да је недопустиво да држава која је и сама била жртва агресора током Другог светског рата пружа гостопримство особама које пропагирају нацистичке симболе и идеологију Независне државе Хрватске - указао је Игрец.

Он је нагласио да сваки поклич или порука током тих концерта којом се величају фашизам и злочини над српским и другим народима представљају директан удар на све жртве НДХ и шаљу негативну слику о поштовању људских права у једној држави.

- Наступи Марка Перковића Томпсона имају за циљ ревизију истине и искривљање непобитних историјских чињеница. Подсећам да су управо на основу ових околности концерти Марка Перковића Томпсона забрањени у већини земаља чланица ЕУ, које почивају на поштовању демократских вредности, владавине права и основних људских слобода. Ми смо као кровна организација српске националне заједнице у Словенији апеловали на Министарство унутрашњих послова да још једном озбиљно преиспита и повуче своју спорну одлуку - истакао је Игрец.

Он је навео да је у заједничком интересу да Словенија и даље остане држава која разумије, поштује и штити људска права и вриједности свог Устава, на којима је и заснована.

На вијест о Томпсоновом концерту реаговао је и предсједник Словенске националне странке Змаго Јелинчич који је нагласио да је "недопустиво да хрватски лоби у Марибору постигне да усташки пјевач Томпсон наступи у Словенији".

- Постављам јавно питање надлежнима - да ли је то почетак спровођења плана још из времена Туђмана о томе да Хрватска добије границу са Аустријом? Хоћемо ли у Словенији гледати поздраве са подигнутом десницом и покличе 'За дом спремни'? Да ли смо заиста заборавили ко је победио у Другом светском рату, да ли смо заборавили на злочине усташа над словеначким народом? Да ли смо заборавили на побијене словеначке попове у Јасеновцу? Да ли смо заборавили на све остале жртве усташког режима? Ово што се дешава је недопустиво - нагласио је Јелинчич.

Раније ове седмице Високи прекршајни суд Хрватске одлучио је на заједничкој сједници свих судија тог суда да пјевач Марко Перковић Томпсон, када пјева своју песму "Чавоглаве" која започиње усташким поздравом "За дом спремни", не чини прекршај против јавног реда и мира.

Повезане вијести:

МУП да повуче одлуку којом допушта Томпсонов концерт