latinica  ћирилица
07/06/2020 |  12:28 | Аутор: Агенције

Дан када је погинуо Дражен Петровић (ВИДЕО)

На данашњи дан прије 27. година трагично је завршио свој живот Дражен Петровић, "кошаркшки Моцарт" и идол младих Југославије из осамдесетих година прошлог вијека.
Дражен Петровић -
Дражен Петровић

Имао је само 29. година и још много тога да покаже на свјетској и НБА сцени, али је саобраћајни удес код њемачког градића Денкендорфа био кобан.

Петровић је страдао по повратку из пољског Ворцлава, гдје је одиграо последњу утакмицу као репрезентативац Хрватске против селекције Словеније у квалификацијама за Европско првенство.

Било је то 5. јуна 1993. године, дан када је изабрао да се кући у Шибеник врати колима умјесто авионом као остатак његове екипе.

У аутомобилу марке голф, којим је управљала његова дјевојка, њемачка манекенка Клара Шаланци била је и турска кошаркашица Хилал Едебал.

Трагедија се догодила 7. јуна. Због смањене видљивости, а прича се и неприлагођене брзине црвени голф ударио је у камион који се препријечио преко аутопута. Од силине удара, на мјесту је погинуо Дражен. Он је у тренутку несреће спавао на сувозачком сједишту, док је Туркиња доживјела тешке повреде главе. Сахрањен је 11. јуна на загребачком гробљу Мирогој.

Шаланци је данас супруга бившег њемачког фудбалера и актуелног спортског директора тамошењег фудбалског савеза Оливера Бирофа, а Едебал, њена другарица из дјетињства, још пати од посљедица несреће. Према њеном признању, не сјећа се ниједног детаља прије судара, а током опоравка помишљала је и на самоубиство.

Едебал и њемачка манекенка су прекинуле контакт. Драженова мајка Бисерка успјела је да се упозна са Туркињом прије три године, док Клару никада није чула и видјела, нити се Нјемица поводом несреће оглашавала у медијима.

- Она је монструм. Није чак у контакту ни са Хилал. Клара није посјетила Хилал док је лежала у болници, иако су дугогодишње пријатељице. Играле су заједно кошарку од малих ногу. Хилал је студирала у Америци, а када се вратила, Клара ју је позвала да иду заједно по Дражена на аеродром у Франкфурту - причала је Бисерка о дјевојци свог покојног сина Дражена.

Дражен Петровић 22. октобар 1964, Шибеник - 7. јун 1993. Денкендорф Каријера: Шибенка, Цибона, Реал Мадрид, Портланд, Њу Џерси Нетс. Репрезентације: Југославија, Хрватска

Трофеји: Шампион Европе са Цибоном: 1985, 1986. Шампион Југославије: 1985. Олимпијске игре: бронза 1984, сребро 1988, сребро 1992. са Хрватском Европско првенство: бронза 1987., злато 1989. Свјетско првенство: бронза 1986., злато 1990.

Највише постигнутих кошева на мечу: 112 Најбољи проценат шута у конкуренцији бекова у НБА 1992., 1993. Члан Куће славних у Спрингфилду.