latinica  ћирилица
07/06/2020 |  13:49 | Аутор: СРНА

Атина поново продужила карантин за мигранте

Грчка је продужила мјере карантина у мигрантским камповима до 21. јуна да би сузбила ширење вируса корона, објавила је Влада те земље.
Мигранти - Фото: Анадолија
МигрантиФото: Анадолија

Мјере карантина за мигранте су уведене 21. марта, а два дана касније Влада у Атини увела је карантин у цијелој земљи, који је трајао до 4. маја.

Власти су саопштиле да међу мигрантима није забиљежен ниједан смртни случај од посљедица ковида-19, а пријављено је само неколико десетина случајева заразе.

У пет мигрантских кампова смјештених на острвима у Егејском мору, чији је прихватни капацитет 5.400 људи, живи више од 33.000 азиланата.

У осталим сличним прихватним центрима у континенталном дијелу земље смјештено их је око 70.000.

Организације за људска права изразиле су забринутост да су права миграната угрожена због ограничења уведених током борбе против ширења вируса корона.

Најава о продужењу карантина за мигрантске кампове услиједила је тек пошто су власти покренуле промотивну кампању којом у земљу желе привући што више туриста.

- Постепено, али с оптимизмом отварамо врата и прозоре Грчке - рекао је грчки премијер Кириакос Мицотакис,представљајући промотивни спот чија је сврха привући што више туриста из цијелог свијета.

Грчка привреда у великој мјери зависи од прихода од туризма, који чине 20 одсто БДП-а.

Са 180 смртних случајева од посљедица заразе вирусом корона и 2.980 случајева заразе, Грчка је била мање погођена пандемијом у поређењу са осталим чланицама ЕУ.