latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:05 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Охристовљени народ чува своје светиње

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је у басједи на празник Духови да Срби вијековима живе са својом Црквом и да охристовљени народ чува своју душу и своје светиње.
Епископ Фотије - Фото: СРНА
Епископ ФотијеФото: СРНА

- Срби су охристовљавали своју душу и били честити људи, радовали се са онима који се радују и туговали са онима који тугују, чували своје светиње које нас све чувају, које су градили наши свети преци и ту ћемо се Богу молити и у будућности како је то било вијековима уназад - рекао је владика.

Епископ Фотије служио је данас Свету архијерејску литиргију у Манстиру Тавна код Бијељине који обиљежава крсну славу Силазак светог Духа на апостоле - Свете Тројице.

- Наше светиње нас окупљају и чувају, видимо то у Црној Гори гдје вјерници поручују "не дамо светиње", како и ми поручујемо, да и данас сви Срби треба да буду јединствени, у оквиру Духа светога и са свим својим светињама широм епархија Републике Српске - навео је владика Фотије.

Слави у манастиру Тавна присуствовали су умировљени епископи Георгије и Константин, који су рођена браћа, а поријеклом су из Горњег Црњелова код Бијељине.

Умировљени епископ канадски Георгије рекао је да је велико задовољство да са вјерницима учествује у духовној благодати у којој је Дух свети живот дао, од немоћних учинио моћне, охрабрио их и оснажио.

- Држите се истине Божије, чувајте своје светосавље, свето православље, образ отачки, наше светиње и све своје претке који су знали и стати и опстати - поручио је епископ Георгије.

Манастирској слави су, поред великог броја вјерника, присуствовали и градоначелник Бијељине Мићо Мићић и начелник општине Угљевик Василије Перић.

Перић је сестринству манастира Тавна честитао крсну славу, истичући да је овај манастир вијековно утврђење српске духовности.

- Српска православна црква је вијековима највећа подршка српском народу, наша утјеха, она окупља Србе и чува их од разних изазова кроз историју - рекао је Перић, који је замјеник предсједника Епархијског управног одбора Епархије зворничко-тузланске.

Манастир Тавна посвећен је Пресветој Тројици, помиње се у Троношком и Пећком љетопису и турским пописима од 1548. до 1586. године, као задужбина краља Драгутина Немањића и његових синова.

Данас је у сестринству манастира девет монахиња, старјешина је игуманија Марта, док је духовник манастира Тавна архимандрит Лазар Кршић.