latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:18 ⇒ 17:07 | Аутор: sputniknews.com

Орбан открио споменик са мапом на којој су и дијелови Србије (ФОТО)

Мађарски премијер Виктор Орбан поново се нашао у жижи интересовања у региону због мапе "велике Мађарске", након што је открио споменик на којем се налази спомен плоча са мапом, на којој су и дијелови Србије.
Виктор Орбан - Фото: AP
Виктор ОрбанФото: AP

На споменику који је Орбан открио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума налази се и спомен плоча са мапом Мађарске из времена прије распада Аустро-угарског царства, која обухвата Војводину, као и друге дијелове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине.

Тријанонски споразум потписан је недуго након Првог свјетског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустро-Угарске мађарска територија смањена за двије трећине.

На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској.

Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вјечни пламен.

За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању дјелиле и црне траке жалости, преноси Блиц.

Хрватски портал Индекс пренио је да се међу спомен-плочама, уз мапу "велике Мађарске", налази и она на којој пише "Fiume- tenggere maguar", што значи "Ријека - Мађарска до мора".

На крају говора, у којем је навео да су велики дијелови мађарске територије "насилно отцјепљени", Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео снимак догађаја на којем се види карта "велике Мађарске" и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фејсбук налогу.

Орбан се почетком маја нашао на мети оштрих критика у региону, након што је на друштвеним мрежама објавио мапу "велике Мађарске".