latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:41 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

МУП да повуче одлуку којом допушта Томпсонов концерт

Савез Срба Словеније позвао је словеначко Министарство унутрашњих послова да повуче одлуку којом је допустио организацију концерта контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томпсона у Марибору, који промовише тоталитаристичку усташку идеологију и велича злочине.
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com) -
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com)

- Као припадници српске националне заједнице у Словенији осећамо посебну непријатност, страх и нелагодност јер сматрамо да нас овакви догађаји присталица усташке идеологије највише угрожавају. Против смо сваког облика нарушавања Устава и увек ћемо осудити његово непоштовање без обзира са које стране оно долазило - поручили су из Савеза Срба.

Позиви, уперени на представнике српског и било ког другог народа су, истичу, неприхватљиви, дубоко антиуставни и антицивилизацијски, те супротни законима и Уставу Словеније.

Огорчени због одлуке МУП-а Словеније, као кровна организација српске националне заједнице у Словенији апелују да Министарство још једном озбиљно преиспита и повуче своју спорну одлуку.

Из Савеза истичу да их је посебно непријатно изненадила чињеница да је надлежно министарство такву одлуку донијело упркос јасним и недвосмисленим упозорењима полиције да концерт представља догађај високог безбједносног ризика.

Противно је, додају, одлукама Управне јединице у Марибору, која је став о забрани концерта усвојила на основу јасних упутстава Управног суда Словеније.

- Неоспорна је чињеница да поменути извођач у својим песмама и јавним наступима промовише тоталитаристичку усташку идеологију и велича злочине, које су припадници усташког покрета вршили над Србима, Јеврејима и Ромима у току Другог светског рата на подручју Независне Државе Хрватске - наводи се у саопштењу Савеза Срба Словеније.

Из Савеза подсјећају да су управо на основу ових околности концерти Томпсона забрањени у већини земаља ЕУ, које почивају на поштовању демократских вредности, владавине права и основних људских слобода.

- Посебно желимо да укажемо и на чињеницу да концерте поменутог извођача редовно прате инциденти и испади, који имају за сврху ширење националне, верске и расне нетрпељивости против припадника српске, ромске и јеврејске заједнице - напомињу из Савеза.

То је, додају, у очигледној супротности са чланом 63 Устава Словеније који забрањује сваки вид распиривања вјерске, националне и расне мржње и неједнакости.

Из Савеза Срба су истакли да им је у заједничком интересу да Словенија и даље остане држава која разумије, поштује и штити људска права и вриједности, на којима је и сама заснована.

Повезане вијести:

"За дом спремни" ориће се Марибором, Срби у Словенији шокирани