latinica  ћирилица
07/06/2020 |  15:39 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Којић: Српске жртве не смију бити заборављене (АУДИО)

"Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата" књига је коју је објавио Републички центар за истраживање рата и ратних злочина, а у којој су наведене 35.042 српске жртве рата.


Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Директор овог центра, Милорад Којић, у разговору за Радио Републике Српске, рекао је да то није коначан број и да се истраживање наставља. С тим у вези, каже, у току је израда и Атласа ратних злочина, који ће, детаљније, говорити о преко стотину локација масовног страдања Срба.

Којић је најавио и отварање информационо документационог центра у Српској који ће се, такође, бавити дешавањима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Циљ и информационо документационог центра и објављене књига, каже директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, јесте да се не забораве српске жртве, али и да се сачува истина о Одбрамбено-отаџбинском рату.

Којић истиче да је на књизи "Жртве Одбрамбено-отаџбинског рата" рађено од јула 2013. године и да она јасно говори о томе колико је Срба страдало у овом рату.

- Ова књига је прво издање и у њој је наведено 35.042 жртве, али нажалост тај број није коначан. То је минималан број жртава за које смо поименично прикупили податке. Постоји још око 800 имена за које нисмо имали потпуне податке како би их могли уврстити у ову публикацију - појаснио је он, додавши да је ријеч о жртвама сукоба од 1991. закључно са 1995. годином.

Према његовим ријечима, у овај број улазе и страдали на територији Републике Српске Крајине и припадници бивше ЈНА, али истраживање се даље наставља.

Он истиче да многобројне жртве које су дале живот за стварање Српске не смију бити заборављене. То је, додаје, обавеза данашњих генерација.

Најављујући израду Атласа ратних злочина, Којић је рекао да ће овај атлас говорити не само о великом броју српских стратишта, већ и начину на који су страдали и војници Војске Републике Српске, али и српски народ.

- Имамо више од стотину локација масовних страдања или стратишта, а до сада је обрађено 26. Овај атлас ће да садржи све податке који нису могли бити стављени у публикацију, а ријеч је о мјестима и датумима страдања, описом догађаја, начином извршења дјела, да ли је било судских процеса, именима свједока, лица и војних формација која се могу довести у везу са тим злочинима - појаснио је Којић.