latinica  ћирилица
07/06/2020 |  18:52 ⇒ 21:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Одустао сам од великих иницијатива за рјешавање питања Космета

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је укидањем "реципрочних мјера" Приштине отворен простор за дијалог са самопроглашеним Косовом.
Александар Вучић (фото:Rade Prelić/Tanjug) -
Александар Вучић (фото:Rade Prelić/Tanjug)

Вучић је рекао да очекује долазак специјалног представника Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака у Београд и Приштину послије избора у Србији 21. јуна.

У интервјуу за Радио Слободна Европа Вучић је поручио да је одустао од великих иницијатива за рјешавање питања Косова и да чека шта ће бити предложено.

- Укидањем мјера отвара се могућност да почнемо да разговарамо, уколико та мјера остане и опстане дуже од неколико дана и вјерујем да то није питање прегањања и надгорњавања између двије стране, већ је питање суштине, питање слободног протока роба, услуга, људи и капитала - рекао је Вучић.

Каже и да сматра да је ту ријеч о једној од најважнијих слобода савременог свијета, те да је увјерен да ће то добро да утице на економију и Београда и Приштине, на људе.

- Дакле, не само Србе, већ и Албанце, да ће то да створи неку врсту оквира да наше бизнис заједнице могу да сарађују неупоредиво боље. Наравно, то ће отворити могућност за политички дијалог између нас - поручио је.

Упитан када конкретно очекује почетак дијалога, наводи да би то могло битри по окончању избора у Србији крајем јуна, када очекује долаза Лајчака у Београд и у Приштину.

Вучић, међутим, није коментарисао изјаву предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија да неће ићи у Брисел, наводећи да су то "њихове унутрашње ствари".

- Неко жели да каже да хоће да чује или слуша само Американце, а не Европљане, а са друге стране имаћемо оне који ће да кажу да су отворени за Европљане, тако да ће свако своју причу да прича - каже Вучић те додаје да не треба заборавити да су "они чедо и америчко и њемачко и свих оних који су стварали независност Косова", те да ће шта год да ураде увијек имати "попуст и добру вољу" оних који су створили или стварали независност тзв. Косова.

Србија, напротив, како примјећује, није у тој ситуацији и не може да избјегава разговор.

Упитан како увиди улогу Америке, а како ЕУ у дијалогу, каже да није у реду да о томе јавно говори, те напомиње:

- Ми смо на европском путу, а са друге стране Америка је највећа свјетска сила и сада ви очекујете од мене да се замјерим једнима или другима".

- Сувише смо ми мали да бисмо то могли да урадимо и да бих имао право да Србију доведем у тежу позицију. То ми не пада на памет. Ми разговарамо са свима. Новинари, не ви, већ многи новинари који су са нама разговарали увијек разговарају о техничким питањима - када ће доћи датум, када ћете да разговарате, али нико не прича о суштини - каже Вучић.

Подсјећа да он све вријеме пита: ако ви будете повукли своју жељу за учлањењем у међународне организације на 60 дана, нема проблема, ево ми ћемо под тим условом да прекинемо кампању одпризнавања на 60 дана.

У том контексту каже да то и није проблем, већ техника, а да је његово питање суштина, а то је питање шта је дијалог, о чему разговарамо и шта је оно што би требало да дође на крају дијалога.

- Јер, ако је то само - хајде Срби признајте независност Косова, да завршимо са том причом, то на такав начин свакако неће ићи - поручује он.

На молбу да коментарише свој став који је више пута наводио, а то је да ће у рјешавању питања Косова покушати да Србија добије највише могуће, а да изгуби најмање могуће, Вучић прецизира: "Најмање што мора".

Шта види као рјешење, на то питање Радија Слободна Европа, српски предсједник одговара:

- Не видим. Када сам видио онда су сви рекли да све што видим лоше видим, да сви они који су ван Балкана и који немају везе са Србима и Албанцима боље да они рјешавају тај проблем него они који су директно умијешани у проблем, они о чијој се кући ради, а то су Срби и Албанци. А то је иначе понашање великих сила већ више од 150 година на овом простору. Дакле, они имају свој интерес и своје одлуке, они мисле да је важно да њихови циљеви буду поштовани, испуњени, а не секирају се шта о томе стварно мисле Срби и Албанци. И зато сам ја и у Уједињеним нацијама када сам говорио - пустите балканске народе да сами уредују своје односе и у прошлости би било много мање крви и много мање проблема. Али ја сам довољно свјестан да смо сви ми заједно мали и да це наравно увијек бити оних на Балкану који ће гледати да се додворе тим великима, много више него да са својим пријатељима или комшијама направе боље односе - наводи Вучић.

Због тога је, каже, одустао од неких великих иницијатива и чека да види шта ће бити предложено.

- И ако ме питате, зато сам то рекао, шта је то конкретно шта очекујем. Не очекујем ништа. Не знам шта ће. Када кажем нешто ће бити, али не знам шта бих очекивао. Ништа конкретно - каже Вучић.

Каже и да не постоје никакви рокови, да ће Србија да разговара у доброј вјери и са жељом да обезбиједи мир и стабилност у наредним деценијама, јер, како наводи, Срби и Албанци су два највећа народа на западном Балкану и то ће бити случај и за сто година и за 200 година.

- Да ли ћемо успјети да обезбиједимо ту врсту стабилности, да ли ћемо имати довољно разумијевања за оне друге, да ли ћемо имати довољно памети да потражимо компромис, а не само да тражимо начин како да окривимо другу страну, то је већ друго питање - напомиње предсједник Србије.

Упитан шта су по њему црвене линије кад је у питању Косово,објашњава:

- Када год говорите о црвеним линијама, ви нисте спремни за разговор. Што не значи да оне не постоје. Али када почнете да говорите о томе као што говори албанска страна која каже - а не, не, цијело Косово је наше, па ћемо још мало да узмемо Прешево, Бујановац и Медвеђу, чекам само да кажу када ће да узму и Крагујевац и Краљево. Искрено, насмијте се и наставите даље. Када улазите у разговор улазите у разговор у доброј вјери и да будете спремни за компромисе. Да ли ће то бити могуће, то ћемо да видимо - поручио је Вучић.

На опаску да Устав Србије каже да је Косово саставни дио Србије, те на питање шта је у том случају план, Вучић каже да је у Уставу Србија јединствена територија укљуцујучи и Аутономну Покрајину Косово и Метохију, док "Устав Косова говори о независној држави".

Подсјећа да су 22 земље Европске уније признале, а да пет није признало независност самопроглашеног Косова.

- Шта сада да радимо? Која је то територија? И зато сам рекао да је важно да разговарамо и да разумијемо позиције једни других - закључио је предсједник Србије.