latinica  ћирилица
07/06/2020 |  20:00 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Бесплатно наводњавање за нове системе у Требињу и Љубињу (ВИДЕО)

Ускоро би Република Српска требало да добије јединствени правилник о коришћењу система за надњавање. Документ је у фази израде и усаглашавања, а требало би да се почне примјењивати од јула. Ријеч је о пројектима вишемилионске вриједности, који не смију бити препуштени немару.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Сваки од система за наводњавање засебни су пројекти и захтијевају, између осталог, посебне одредбе о газдовању, начинима коришћења и одржавања.

Готово 15 милиона КМ уложено је у два система на подручју Требиња. Њихова вриједност не дозвољава немар.

- Нама је циљ да људи плаћају само оно што потроше, и ништа више, да не би дошли у ситуацију да искључимо струју због једне особе, која можда највише троши. О овоме говоримо из искуства - рекао је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Тодор Шкеро, из насеља Придворци, досада је користио стари систем канала и кола за наводњавање. За нови систем би се одлучио када види искуства других. Шкеро додаје да је вода најскупља оног момента када је нема.

Цијену утрошене воде диктираће број корисника и прикључака. Град је покренуо посебну анкету за исказивање интереса за прикључење на платоу Зубаца, Требињском пољу и за друге системе.

- Очекујемо да ће бити између 300 и 400 домаћинстава, која ће се пријавити за кориштење воде за наводњавање - навео је Душан Риђешић, предсједник УО Удружења кориснике воде "Зубци" Требиње.

Градоначелник Требиња каже да ће Град објединити на једно мјесто све оне потрошаче који су заинтересовани, и сходно томе, процијенити да ли да буде јединствена цијена за све.

Из Министарства пољопривреде потврдили су да ће за нове системе у Требињу и Љубињу, ове године наводњавање бити бесплатно. Пумпним станицама, акумулацијама и примарним цјевоводима управљаће ЈУ Воде Српске.

- Напросто, то су велики системи, којим се мора управљати са тог нивоа, јер захтијева велика средства за одржавање - истакао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.

Цијену утрошене воде, рекао је Пашалић, диктираће трошкови рада система.

- Имате систем на Зубцима, гдје се вода два пута препумпава, та цијена ће бити скупља али биће прихватљива за пољопривредне произвођаче - додао је Пашалић.

Секундарном и терцијарном мрежом, потврдио је Пашалић, требало би да управљају локалне заједнице или удружења корисника воде. Правилник би требало да буде усвојен до почетка јула.